Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Facebook

Θέμης Σαρανταένας

Η αύξηση της χρήση του Ίντερνετ, και ειδικά των Social Media, στην προσωπική μας καθημερινότητα έχει αλλάξει και τον τρόπο που η κάθε επιχείρηση επικοινωνεί με τους πελάτες της. Ειδικότερα με την παρουσία του Facebook στο Ίντερνετ, όπου στην Ελλάδα αριθμεί 3.647.000 χρήστες και βρίσκεται 42 θέση στην κατάταξη των Χωρών με διείσδυση 33% στον πληθυσμό και 73% (!!) στους χρήστες Ίντερνετ, έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι με μία πλατφόρμα σαν το Facebook, οι επιχειρήσεις δεν “στέλνουν” απλά το μήνυμά τους αλλά ανοίγουν διάλογο με τους πελάτες τους, καθώς εκείνοι απαντούν στο μήνυμα και δημιουργείται διάδραση. Ο καταναλωτής δεν είναι απλός δέκτης, γίνεται πομπός και σε πολλές περιπτώσεις αναμεταδότης μηνυμάτων. Πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση σελίδα fan page στο Facebook; Μπορεί να βοηθήσει για παράδειγμα ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών;

To Facebook είναι μια πλατφόρμα δικτύωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων. Θα ήταν πολύ χρήσιμο λοιπόν για ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών να έχει μια αντίστοιχη παρουσία κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Κατά την γνώμη μου θα ήταν χρήσιμο η fan page να στοχεύει στους γονείς και όχι στους μαθητές. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχύει ο παιδαγωγικός φορέας την χρήση των Social Networks περισσότερο από όσο ήδη χρησιμοποιούνται από τα παιδιά. Άρα σε αυτήν την λογική μια “κλειστή” ή “ανοιχτή” ομάδα για τους γονείς, στην οποία φυσικά δεν θα αποκλείονται οι μαθητές αλλά απλά δεν προσκαλούνται θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά.


Τα Social Networks απαιτούν ένα διαφορετικό είδος μάρκετινγκ πιο μοντέρνο και πιο νεανικό, καθώς ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Ο τρόπος γραφής είναι διαφορετικός και η μαγική λέξη σε ότι αφορά το Facebook λέγεται “content”. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται διαφημιστικά μηνύματα  και να δημιουργείται περιεχόμενο που εμπλέκει τους γονείς και τους προκαλεί να σκεφτούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Όλοι μας, όταν μπαίνουμε στο Facebook θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ξεχαστούμε κι όχι να βομβαρδιστούμε με μηνύματα διαφήμισης και προώθησης. Άρα είναι σημαντικό , την διαχείριση της fan page να την έχει ένας ειδικός για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της. Ακόμα, δεν είναι σπάνιο, να σας προλάβουν οι  μαθητές σας. Δηλαδή πριν εσείς δημιουργήσετε την “επίσημη” fan page του Κέντρου Ξένων Γλωσσών σας, να δημιουργήσουν πάνω στον ενθουσιασμό τους τα παιδιά μία  fan page στην οποία εσείς δεν θα έχετε πρόσβαση και έλεγχο!


Με μία καλά οργανωμένη fan page μπορείτε να:

- κοινοποιείτε νέα για το Κέντρο Ξένων Γλωσσών σας όπως επιτυχίες σε διαγωνίσματα, επιτυχίες σε εξετάσεις, νέοι καθηγητές, επιμόρφωση καθηγητών κ.α.

- τονίζετε ειδικές δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά όπως προβολές εκπαιδευτικών dvd, γιορτές κ.α.

- προωθείτε επερχόμενα events

- ενημερώνετε για τυχόν έκτακτα γεγονότα που δημιουργούν πρόβλημα στην λειτουργία του Κέντρου (πχ αποκλεισμός απο Χιόνια για Β. Προάστια, ακύρωση μαθήματος εκτάκτος κ.α.)

- προκαλείτε συζητήσεις μεταξύ των fans για εκπαιδευτικά νέαΤο μόνο που χρειάζεται προσοχή εδώ είναι στο uploading φωτογραφιών. Δεν ενδείκνυται να “ανεβάζετε” φωτογραφίες και video που φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών. Δυστυχώς το Ίντερνετ δεν είναι ασφαλές για την χρήση τέτοιων φωτογραφιών για πολλούς λόγους.

Φυσικά, καθώς το Facebook είναι διαδραστικό, θα υπάρξουν και σχόλια, άλλα θετικά κι άλλα αρνητικά. Μην σας φοβίζει, αυτή είναι η μαγεία. Γενικός κανόνας είναι ότι πότε δεν σβήνουμε κάποιο σχόλιο, αλλά απαντάμε και γυρίζουμε επικοινωνιακά το αρνητικό σε θετικό. Μόνο σε περίπτωση που το περιεχόμενο είναι προσβλητικό και άσεμνο επιβάλλεται να το κάνουμε “delete”. Γενικότερα, την αρνητική κριτική στο Facebook τη χειριζόμαστε με τους ακόλουθους τρόπους: ή επιβεβαιώνουμε ότι ο χρήστης έχει δίκιο και του εξηγούμε τι κάνουμε για να διορθώσουμε το “πρόβλημα” ή αν κάνει λάθος του εξηγούμε ότι κάνει λάθος και επιχειρηματολογούμε γιατί κάνει λάθος. Τέλος, όταν έχουμε αρκετούς fans αφήνουμε τους fans να απαντήσουν στην κριτική οι οποίοι τις περισσότερες φορές θα μας υποστηρίξουν!


Συνοψίζοντας, σχετικά με το εάν μπορεί μια σελίδα  Facebook fan page να βοηθήσει ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα σας μεταφέρω τα ακόλουθα λόγια: “Instead of worrying about the message your school is sending on social media platforms, consider the message your school is sending by NOT engaging with social media at all.” 

Θέμης ΣαρανταέναςΣύμβουλος Μάρκετινγκ &Ανάπτυξης Μικρών Επιχειρήσεωνwww.marketingconsultant.gr

και να κανει λινκ στο ακόλουθο taggarismeno για να ειναι μετρήσιμο από εμένα:
http://www.marketingconsultant.gr/?utm_source=lglobe_article1&utm_medium=lglobe_article1&utm_campaign=lglobe_article1

Βιογραφικό:
Ο Θέμης Σαρανταένας είναι ανεξάρτητος σύμβουλος μάρκετινγκ, με πολυετή εμπειρία και διακρίσεις στον χώρο του μάρκετινγκ καθώς ήταν στέλεχος στην L ' Oreal Hellas για πολλά χρόνια. Σήμερα δραστηριοποιείται ανεξάρτητα στην συμβουλευτική μάρκετινγκ και στην ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων. Είναι ο πρώτος Έλληνας πιστοποιημένος Social Media Marketing Associate CSMA.(δείτε το πλήρες βιογραφικό του http://www.marketingconsultant.gr/cv.htm)