Γιατί

Έφη Κυρικάκη

Όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς γνωρίζω στις εκπαιδευτικές κοινότητες ανά την Ελλάδα τόσο πιο πολύ εντυπωσιάζομαι από την αγάπη, το μεράκι και την μοναδικότητα με την οποία προσεγγίζει το έργο του ο καθένας.

Η πρώτη ερώτηση που κάνω στις εκπαιδεύσεις, κυρίως εκπαιδευτικών δεύτερης γλώσσας, είναι "γιατί διδάσκετε έτσι” και η απάντηση δεν είναι ποτέ "για το πτυχίο". Διδάσκουμε γλώσσες λοιπόν για την ίδια την αξία της γλώσσας, την κουλτούρα, τα ουσιώδη οφέλη που θα προσφέρει η γλωσσομάθεια σε παιδιά και ενηλίκους. Το σημαντικό εφόδιο του πτυχίου επιτυγχάνεται  επειδή έχουμε επιτύχει το επίπεδο και όχι ως αποτέλεσμα της μονομανιακής προσήλωσης στην προετοιμασία εξετάσεων.

Είναι γεγονός ότι, συγκριτικά με χώρες του εξωτερικού, η ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει κάνει παιδαγωγικά άλματα και έχει να επιδείξει εξαιρετικά καινοτόμες προσεγγίσεις που αξίζουν -και πετυχαίνουν - διεθνή αναγνώριση. Και μπράβο μας!

Το ερώτημα όμως παραμένει. Στην νέα, πολυπολιτισμική, πολυδραστική  πραγματικότητα στον 21ο αιώνα με τις συνθήκες γύρω μας να αλλάζουν ιλιγγιωδώς απρόβλεπτα και όλους, παιδιά και ενήλικες, να χρειάζεται να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, αρκεί άραγε να διδάσκουμε μόνο γλώσσα?

Γενικότερα, αρκεί ο εκπαιδευτικός να είναι δάσκαλος του αντικειμένου του και μόνο, όσο δημιουργικά και αν το κάνει αυτό?

Η νέα πραγματικότητα αλλά και η καινοτόμα πρακτική ανά τον κόσμο λένε "όχι". Ο ρόλος του εκπαιδευτικού μετεξελίσσεται ταχύτατα. Φωτισμένοι δάσκαλοι εκπαιδεύονται για να αναλάβουν και τον ρόλο του Coach, ή  "Συμβούλου Ανάπτυξης Εκπαιδευομένων". Θα πείτε βέβαια, μα πάντα δεν προσφέρει ο καλός δάσκαλος συμβουλευτική υποστήριξη? Δεν φροντίζει, καθοδηγεί, εμψυχώνει...

Ακριβώς! Το educational coaching είναι η πιο φυσική μετεξέλιξη του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού. Tο πολύτιμο εφόδιο που προσθέτει είναι τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις στάσεις που θα βοηθήσουν να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός, με προβλέψιμα αποτελέσματα και υψηλή βαθμολογία στο πιο σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού: τον ρόλο του Ενδυναμωτή Ανθρώπων!

Στο πολύ κοντινό μέλλον, όλο και περισσότερο θα αναγνωρίζεται η αξία και η ανάγκη της εκπαίδευσης, όχι από ένα καθηγητή αλλά, από έναν educational coach.

Ας γίνουμε όλοι μέρος της συνωμοσίας να αλλάξουμε την εκπαίδευση! Μπορούμε και αξίζει!

Περισσότερα στις εκπαιδεύσεις educational coaching με το ΜetaΜathesis ανά την Ελλάδα!

Έφη Κυρικάκη, Educational NLP Specialist, International NLP Trainer

www.metamathisis.edu.gr