Βρίσκοντας Λύσεις στα SOS*! (*SOS = Επικοινωνία & Διαπραγματεύσεις με Γονείς, Συνεργάτες & Μαθητές, Προσωπική Ανάπτυξη, Εγγραφές)

Νικόλας Θεοδώρου - Ισμήνη Καραθανάση-Θεοδώρου

Καλοκαίρι 2015 και στην Ελλάδα οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις, δέχονται πολλαπλά πλήγματα από πολλαπλά μέτωπα.

Παρόμοιες οι συνθήκες και για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους γονείς, καθώς και για τους συναδέλφους μας στον κλάδο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναρωτιέμαι καμιά φορά πόσο χρόνο άραγε έχουμε αφιερώσει στο να εντοπίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει, τις αστοχίες και την ιστορικότητα του όποιου θέματος, από την πολιτική, το φορολογικό σύστημα μέχρι και τους «παράλογους» (πάντα κατά την αντικειμενική μας άποψη) γονείς ή τους αδιάφορους προϊστάμενους, υφιστάμενους ή και μαθητές.

Προσκολλημένοι στην οπτική του «προβλήματος», ακόμη και στο παραμικρό του άκουσμα, δημιουργούμε αρνητικά συναισθήματα πρώτα στον εαυτό μας, και υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουμε να τα μεταφέρουμε και μέσα στην τάξη, στην επαγγελματική μας επικοινωνία, στις μικρές ή μεγάλες μας καθημερινές διαπραγματεύσεις.

Με τους μαθητές μας θέλουμε να είμαστε άριστοι εκπαιδευτικοί, με κατανόηση και αποτελεσματικότητα. Στις συναντήσεις με τους γονείς, θέλουμε να κυριαρχεί σύμπνοια και αλληλοϋποστήριξη προς όφελος των παιδιών. Και σαν υφιστάμενοι ή προϊστάμενοι, θέλουμε αλληλοσεβασμό και συνέργεια με απώτερο σκοπό τη δημιουργία και διατήρηση ενός αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω είναι η ευελιξία, η δυνατότητα εξερεύνησης και αποδοχής εναλλακτικών καθώς και ο σεβασμός στο «σύμπαν του άλλου», όπως αναφέρει και μια από τις βασικές αρχές του συστήματος Neuro-Linguistic Programming (NLP).

Αντικείμενο του NLP είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, η αλληλεξάρτηση του μυαλού με το σώμα, η χρήση της γλώσσας σαν αποκωδικοποιητής του κόσμου για τον καθέναν μας ξεχωριστά, καθώς και η ανθρώπινη ικανότητα να δημιουργεί «συμπεριφορικούς αυτοματισμούς», δηλαδή να δημιουργεί συνήθειες προκειμένου να μαθαίνει περισσότερα και γρηγορότερα. Όλα αυτά αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινή μας επικοινωνία με τον περίγυρο αλλά και, μην ξεχνάμε, με τον εαυτό μας.

Με μια σύντομη ανάλυση του πώς δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, μπορούμε να κατανοήσουμε το πώς δημιουργείται η συνείδηση του καθενός μας καθώς και τους μηχανισμούς/παγίδες που συμμετέχουν στη διαδικασία της αντίληψης της πληροφορίας.
Με αυτόν τον τρόπο και όσον αφορά τη διδαχή αλλά και την επικοινωνία και τη διαπραγμάτευση σαν εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και άτομα μπορούμε να:

  1. Προετοιμάζουμε το έδαφος και τον εαυτό μας πριν από κάθε σημαντική συνάντηση ή διαπραγμάτευση,
  2. Κατευθύνουμε τον εαυτό μας και την κουβέντα προς πλαίσια επίλυσης θεμάτων που απασχολούν,
  3. Αποκλιμακώνουμε εντάσεις και να τις μετατρέπουμε σε εποικοδομητικότερες συζητήσεις,
  4. Εντοπίζουμε ευκολότερα τα στοιχεία που μας βοήθησαν σε μια συζήτηση και να τα αξιοποιούμε κατάλληλα στις επόμενες συναντήσεις μας,
  5. Υποβοηθάμε τους μαθητές στο να βρίσκουν λύσεις στις δυσκολίες,
  6. Μετατρέπουμε το μάθημα σε συμμετοχική πορεία προς σαφείς στόχους και αποτελέσματα,
  7. Υιοθετούμε στάσεις που προάγουν τις διαπραγματεύσεις και την επικοινωνία μας είτε όντες/ουσες καθηγήτριες/ες είτε φροντιστηριούχοι.

 

Κατά συνέπεια,

  1. Να αποκτήσουμε την επιβεβλημένη, λόγω των συνθηκών, ευελιξία και να πολλαπλασιάζουμε τις επιλογές μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Σκεφτείτε για παράδειγμα την μικρή, αλλά και σε περιπτώσεις θαυματουργή, λέξη «ΑΚΟΜΗ».

Ένας μαθητής μπορεί να πιστεύει και να λέει «δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω πότε βάζω Simple Present και πότε Present Continuous» ενώ παράλληλα ένα κακό αποτέλεσμα σε ένα τεστ προόδου να ενισχύσει αυτή την άποψη και να επιδρά αρνητικά στην πορεία του.

  • Μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να «ντύσουμε» την μη-παραγωγική του εν-τύπωση ανατροφοδοτώντας την ανησυχία του και λέγοντας:
    «δεν μπορείς να το καταλάβεις ΑΚΟΜΗ»
    Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε ένα «παράθυρο» πιθανοτήτων για το ότι θα μπορεί κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον και αναφερόμαστε σε παραδείγματα άλλων φαινομένων/θεμάτων τα οποία δεν γνώριζε, πιθανόν να μην «έπιασε» με την πρώτη, αλλά τώρα κατέχει καλά!

Μια μητέρα μπορεί να μας προσεγγίσει λέγοντας ότι «δεν είμαι ευχαριστημένη με την πρόοδο του παιδιού μου», είτε αναφερόμενη στη δική μας διδασκαλία είτε επειδή το ανάγει σε αδιαφορία του παιδιού είτε επειδή προέρχεται από κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ινστιτούτο και επιζητά μια αλλαγή.

  • Αναγνωρίζοντας κατ’ αρχήν ότι οι προθέσεις της είναι καλοπροαίρετες και προτεραιότητα είναι η πρόοδος του μαθητή, καθώς και ότι από τη μεριά μας γνωρίζουμε ότι η πρόοδος είναι ένας μακροχρόνιος καλοσχεδιασμένος στόχος, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε λέγοντας ότι:
     «αντιλαμβάνομαι ότι δεν είστε ευχαριστημένη με την πρόοδο του παιδιού σας ΑΚΟΜΗ,…»
    αναλύοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τον απώτερο σχεδιασμένο σκοπό.

Μια συνεργάτης μπορεί να εκφράσει παράπονα για την ανάγκη βελτίωσης κάποιων θεμάτων.

  • Αναφέροντας την ύπαρξη αυτών των (υπαρκτών ή μη) θεμάτων ΑΚΟΜΗ, μπορούμε να ορίσουμε ότι χρονικά από εδώ και στο εξής δημιουργικά, και όχι απαραίτητα μέσω της πεπατημένης, μπορούμε να εξερευνήσουμε νέες λύσεις δεδομένων των συνθηκών έτσι ώστε τα θέματα αυτά να βελτιωθούν ή και να εκλείψουν.

Τέλος, εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε μπερδέψει τον εαυτό μας πιστεύοντας στη μονιμότητα κάποιων πραγμάτων και την «αδυναμία ή ανημποριά μας να κάνουμε κάτι για αυτά».

  • Δοκιμάστε και μόνοι σας να πείτε:
    «Δεν μπορώ να πετύχω/κάνω/διαχειριστώ ………»
    συμπληρώνοντας το κενό με μια προσωπική σας εμπειρία.
    Ακολούθως πείτε/σκεφτείτε
    «Δεν μπορώ να πετύχω/κάνω/διαχειριστώ ……… ΑΚΟΜΗ»
    Πώς αισθάνεστε?
    Έχει ανοίξει ένα «παράθυρο» μιας νέας πιθανότητας στην αντίληψη σας?
    Θα μπορούσατε να επενδύσετε σκέψη και χρόνο ώστε να υλοποιήσετε αυτό το «ακόμη» σας?

Να μια λύση σε ένα από τα πολλά SOS που αντιμετωπίζουμε καθημερινά!

“There is no failure, there is only feedback” είναι μια ακόμη από της αρχές του συστήματος NLP, εννοώντας ότι από το παρόν και ύστερα δομούμε εμείς, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις εμπειρίες μας, το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε αυτό. 

Όποιο λοιπόν και αν είναι το μέλλον, και όποιες και αν είναι οι συνθήκες όπως μια «δύσκολη» ή «εύκολη» τάξη, «υποστηρικτικοί» ή «παράλογα απαιτητικοί» γονείς αλλά και «συνεργάσιμοι»  ή «δύσκολοι» συνάδελφοι, η ειδοποιός διάφορα είμαστε εμείς και ο τρόπος, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα που αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις.

Με «γνωστικές» (cognitive) τεχνικές μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την επιτυχία των μαθητών μας, την ποιότητα των σχέσεών μας με πελάτες και συναδέλφους και την ποικιλία των προσωπικών μας επιλογών-λύσεων που συμβάλουν στη ζωή μας σαν επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, πολίτες και άνθρωποι.

Ποσό μάλλον ξεκινώντας τώρα, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά!

The EQnomics® Team

Mr. Nikolas Theodorou
Mrs. Ismene Karathanassi-Theodorou

 

Στη διαδραστική και βιωματική ομιλία «Με Στόχο την Επικοινωνία και τη Διαπραγμάτευση» που θα διεξαχθεί στις Εκθέσεις International Publishers Exhibition Athens και International Publishers Exhibition Thessaloniki, θα παρουσιάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προάγουμε αποτελεσματικότερη επικοινωνία με έναυσμα την ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Ο Νικόλας Θεοδώρου - Business Strategist & Excellence Trainer είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EQnomics®.
Κατέχει B.Sc. in Business Economics από το Queen Mary & Westfield College of the University of London καθώς και μεταπτυχιακό M.Sc. in International Finance από το University of Surrey, ενώ είναι και πιστοποιημένος NLP Master Practitioner από το European Board of NLP (EBNLP), μέλος του European Community of NLP (ECNLP) και ιδρυτικό μέλος του  Hellenic Board of NLP.

Έχει διαχειριστεί ένα συνδυασμό γεωγραφίας (από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία), κουλτούρας και επιχειρήσεων κατέχοντας διοικητικές θέσεις  στην Shell Royal Dutch Petroleum, καθώς και σε επενδυτικά funds και πολυεθνικές της τεχνολογίας, των επενδύσεων και της ανανεώσιμης ενέργειας, με έμφαση τόσο στα αποτελέσματα, αλλά και στην ανάπτυξη ικανοποιημένου Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εδώ και αρκετά χρόνια μελετά και εφαρμόζει συνδυαστικά θεωρία και τεχνικές του συστήματος NLP  αναφορικά στην γέννηση της γνώσης και του ανθρώπινου βεληνεκούς – την Εκπαίδευση – καθώς και την εφαρμογή αυτών – τις Επιχειρήσεις.

H Ισμήνη Καραθανάση-Θεοδώρου – Educator and EFL Exam & Interview Trainer, είναι Συν-Ιδρυτής και Διευθύντρια Σπουδών της EQnomics®.

Απέκτησε το δίπλωμα Διεθνούς Μπακαλωρεά (Ι.Β.) το 1998, είναι απόφοιτος του Μεταφραστικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και κάτοχος της πιστοποίησης CELTA του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει 15 χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, έχοντας εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το NLP squareone® Core Skills®, το οποίο είναι πλέον αναπόσπαστο εργαλείο σε κάθε της μάθημα.

Το πάθος τους για την ανθρώπινη αξία και διάσταση σε όλα τα πλαίσια, τους οδήγησε στην ίδρυση της EQnomics®, ενός συμβουλευτικού οργανισμού με σκοπό την ανάταση του κύρους, του δυναμικού και της διαδικασίας της Εκπαίδευσης, αειφόρος ούσα αλλά και η αρχή συνάμα, καθώς και τον επαγγελματισμό και την αριστεία στο Επιχειρείν, είτε υπάρχων, είτε έτοιμο να γεννηθεί και να ανθίσει!
Από τα πρώτα της βήματα υποστηρίζει έμπρακτα το χώρο της εκπαίδευσης και δη τους νέους ηλικίας 16-23 ετών, που βρίσκονται σε στάδιο μεταβατικό, δημιουργικό αλλά συγχρόνως επαναστατικό.

Οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν:

  • Επιχειρηματικό Consulting σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες/πολυεθνικές επιχειρήσεις,
  • Εκπαιδευτικό Consulting σε σχολεία, φροντιστήρια, οργανισμούς & πανεπιστήμια,
  • NLP Training είτε μέσω ανοιχτών είτε μέσω in-house EQTraining,
  • Personal Excellence Coaching σε στελέχη, επιχειρηματίες, ομάδες και ιδιώτες.

Website: www.eqnomics.org

espa