Το πιο σημαντικό πρόσωπο του επιχειρηματία; Το ανθρώπινο!

Για τους πελάτες σας, δεν έχει τόσο σημασία ο ισοσκελισμένος σας ισολογισμός. Δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τη νέα μηχανή που εγκαταστήσατε πριν ένα μήνα με τεχνολογία state-of-the-art και τριπλάσια δυνατότητα παραγωγής. Δεν είναι καν οι πιστοποιήσεις ISO που κοπιάσατε τόσο πολύ για να τις αποκτήσετε που τους ενδιαφέρουν.

 Πρώτη δημοσίευση: epixeiro.gr

Όλα τα παραπάνω τους αγγίζουν, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δύσκολα θα παίρνατε κάτι πιο ενθουσιώδες ή πιο ειλικρινές από ένα χλιαρό χειροκρότημα. Μπορείτε να επιλέξετε να δείξετε πολλά πρόσωπα της επιχείρησής σας στον κόσμο. Όμως, μόνο όταν δείξετε το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ πρόσωπό σας και το ότι νοιάζεστε, θα κερδίσετε τις καρδιές του! Μην ξεχνάτε πως ζούμε στην εποχή του Storytelling!

Ο επιχειρηματίας της Monopoly δεν υπάρχει πια

Ο νέος αιώνας έφερε και ένα νέο πρότυπο επιχειρηματία στο προσκήνιο. Ο “επιχειρηματίας της Monopoly” (ο γνωστός καπιταλιστής με το πούρο), σύμβολο άλλων εποχών και άλλων αντιλήψεων μπήκε στη ναφθαλίνη – όπου είναι και η φυσική του θέση.

Ο επιχειρηματίας του σήμερα φοράει τζιν και TOMS, είναι ένα με τους ανθρώπους του και ακόμη περισσότερο ένα με τους πελάτες του. Δεν είναι απρόσιτος, δεν ζει σε γυάλινο κάστρο και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην ίδια συναυλία με το προσωπικό του – και όχι εντελώς απίθανο να χορέψει ανάμεσά τους.

Δεν είστε και η Google. Ε και;

Όμως, το πιο σημαντικό από όλα, είναι το “επιχειρείν με ανθρώπινο πρόσωπο”. Αυτό θέλουν να μάθουν οι καταναλωτές του σήμερα για εσάς, είτε είναι οι Millennials, είτε είναι οι ακόμη νεότεροι Generation Z, αλλά και πολλοί από τις παλαιότερες γενιές. Αναγνωρίζω φυσικά ότι δεν είστε η Google που μπορεί να αλλάζει το λογότυπό της κάθε μήνα για ένα καλό σκοπό. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι!

Δείξτε τι μπορείτε να κάνετε

Ας δοκιμάσουμε ένα γρήγορο τεστ. Σε πόσα από τα παρακάτω δέκα “κουτάκια” θα βάζατε τσεκ;

  • Οι σχέσεις μας με τους πελάτες σας έχουν ως βάση την ειλικρίνεια και τον σεβασμό
  • Στηρίζετε κάποιον παιδικό οργανισμό
  • Προσφέρετε στο περιβάλλον με συγκεκριμένες δράσεις
  • Υλοποιείτε ενδοεταιρικά σεμινάρια για καλύτερες σχέσεις τόσο μεταξύ σας όσο και με τους πελάτες μας
  • Υποστηρίζετε αθλητικές δραστηριότητες
  • Είσαστε ενεργοί στην τοπική σας κοινότητα
  • Ανακυκλώνετε τα απορρίμματά σας
  • Μειώνετε κάθε χρόνο το ανθρακικό σας αποτύπωμα
  • Ελέγχετε τους συνεργάτες σας για τις καλές ή μη πρακτικές τους
  • Προωθείτε δράσεις εθελοντισμού.

Αποτελέσματα

8-10: Συγχαρητήρια! Είστε επιχειρηματίας και πάνω από όλα άνθρωπος με κοινωνικό προφίλ.
5 – 7: Μπορείτε και καλύτερα. Προσπαθήστε περισσότερο.
0-4: Κάνετε κάτι λάθος. Το καμπανάκι κινδύνου, αν δεν έχει ήδη χτυπήσει, σύντομα θα χτυπήσει για την επιχείρησή σας.

Οι αξίες σας μετράνε

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτό από το οποίο ξεκινάνε όλα: τις αξίες σας. Ορίστε τις και μείνετε πάντα πιστός σε αυτές, ακριβώς όπως οι σαμουράι δεν αποχωρίζονταν ποτέ το σπαθί τους. Εμφυσήστε τις αξίες σας πρώτα στους δικούς σας ανθρώπους και κατόπιν στους πελάτες σας.

Και αν κάποιες στιγμές, βρεθείτε στο δίλημμα να πάρετε δύσκολες αποφάσεις για την επιχείρησή σας, είναι οι αξίες σας, και το πόσο καλά τις ακολουθείτε που θα σας δείξουν τον δρόμο για να κάνετε το σωστό. Επιχειρηματίας, με ανθρώπινες αξίες: αυτός είστε εσείς!

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

www.marketingconsultant.gr