ΕΡΩΤΗΣΗ: Διδάσκω ισπανικά και θα ήθελα να βρίσκω δημιουργικές ασκήσεις στα ελληνικά, ώστε να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και εγώ με τους μαθητές μου. Είναι δυνατό μερικές προτάσεις να γίνονται στα ελληνικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα το κάνουμε με ευχαρίστηση. Θα απαντάμε και σε ερωτήσεις καθηγητών/τριών όλων των άλλων ξένων γλωσσών, ακόμη και ελληνικών που διδάσκονται ως ξένη γλώσσα. Και βέβαια, και οι καθηγητές/τριες αγγλικών θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, γιατί όλοι ακολουθούμε τις ίδιες αρχές μεθοδολογίας στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

ΤΙΤΛΟΣ: "O Αγαπημένος μου αριθμός"

ΕΠΙΠΕΔΟ: Β2+

ΗΛΙΚΙΑ: 15+ (Έφηβοι - Ενήλικες)

ΥΛΙΚΑ: Οι μαθητές θα χρειαστούν ένα λευκό Α4 χαρτί.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

1.Θέλω να σκεφτείτε τον αγαπημένο σας αριθμό από το 1 – 20. Μετά, στο λευκό Α4 χαρτί, γράψτε τον αριθμό σας και διακοσμήστε τον ό,πως θέλετε. Έχετε 4 λεπτά.

2.Όταν σας πω, σηκωθείτε, κρατήστε το Α4 μπροστά σας έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι, και  τριγυρίστε μέσα στην αίθουσα ό,σο πιο σιωπηλά μπορείτε, παρατηρώντας τους αριθμούς και τα σχέδια των συμμαθητών/τριών σας.

3.Όταν χτυπήσω τα χέρια μου, βρες τε ένα ταίρι από τα άτομα που είναι κοντά σας. Σταθείτε ο ένας απέναντι στον άλλο και κοιτάξτε τους αριθμούς σας. Δηλαδή, ο Α θα παρατηρήσει προσεκτικά τον αριθμό και σχέδιο του Β και το αντίθετο.

4.Μετά, σκεφτείτε δύο (2) επίθετα που θα χαρακτήριζαν/περιέγραφαν το σχέδιο που έκανε το ταίρι σας. Πείτε τα επίθετα στο ταίρι σας και ακούστε τα δικά του. Εάν θέλετε μπορείτε να τα σημειώσετε κάτω, κάτω στο σχέδιο σας (Βλ. σχέδιο Α). Έχετε 4 λεπτά. Μετά τα 4', ζητείστε από τους μαθητές σας να βρουν μία θέση και να κάτσουν μαζί  με το ταίρι τους.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ:

Μπορείτε να κάνετε Αναφορά στην Τάξη με δύο διαφορετικούς τρόπους:

1ος τρόπος:

1.Ζητείστε από τον Α να δείξει τον αριθμό του σε όλους και να πει τα επίθετα που του έδωσε ο Β.

2.Ρωτήστε τον Β να σας εξηγήσει γιατί έδωσε αυτά τα επίθετα στον Α.  

3.Μετά την εξήγηση του Β, ρωτήστε τον Α εάν συμφωνεί  και ζητείστε να δώσει και αυτός/αυτή ακόμη ένα επίθετο για το σχέδιο του/της και να εξηγήσει γιατί. Και μετά, το αντίστροφο, δηλ. ο/η Β δείχνει το σχέδιο του/της και  ακολουθεί η παραπάνω διαδικασία.

2ος τρόπος:

1.Ο/Η Α δείχνει το σχέδιο του και ο/η Β λέει με ποια επίθετα το περιέγραψε και γιατί.

2.Ρωτάτε το/την Α αν συμφωνεί και γιατί, και μετά ζητάτε από τους άλλους μαθητές να προτείνουν και αυτοί ένα δικό τους επίθετο για το σχέδιο του/της Α και να εξηγήσουν γιατί.

3.Και μετά, το αντίστροφο, δηλ. ο/η Β δείχνει το σχέδιο του/της και ακολουθεί η παραπάνω διαδικασία.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:

Γλωσσικοί στόχοι:

Λεξιλόγιο:

α. Περαιτέρω εμπέδωση και επανάληψη επιθέτων χαμηλής συχνότητας.

β. Καθώς οι μαθητές εξηγούν γιατί πρότειναν τα δύο επίθετα για να

    χαρακτηρίσουν το σχέδιο, εξηγούν με τον δικό τους τρόπο την έννοια

    του επιθέτου.

γ. Συγχρόνως, χρησιμοποιούν αυθεντικό προφορικό λόγο.

Κοινωνικές Δεξιότητες, Πολλαπλές Νοημοσύνες, Συναισθηματική Νοημοσύνη, Αυτο-εκτίμηση, Αλληλο-εκτίμηση:

Διάλογος και συνεργασία με συμμαθητές/τριες με τους οποίους δεν συνεργάζονται συνήθως.

Διαπροσωπική, Ενδοπροσωπική, Γλωσσική, Οπτική/Χωροταξική.

Διαχείριση Τάξης:

Ανα-ζευγάρωμα, έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να συνεργάζονται και με άτομα άλλα από αυτά που έχουν επιλέξει να κάθονται μαζί.

Καλό τριήμερο Αποκριάς και 25ης Μαρτίου,

Suzanne και Λιλίκα

 

espa