ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα μια δραστηριότητα που να αφορά εμάς τους καθηγητές/τριες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλή καλή ιδέα,  και λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία, είναι μια καλή περίοδος για μια σχετική ενδοσκόπιση που θα μας ενδυναμώσει και θα μας βοηθήσει στο ξεκινημα της νέας σχολικής χρονιάς. Η άσκηση που προτείνουμε είναι καταρχήν άσκηση Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

ΤΙΤΛΟΣ: "Εγώ και οι άλλοι"

YΛΙΚΑ:  Οι ερωτήσεις που ακολουθούν:

1. Γράψε 3 πράγματα που κάνει ο Διευθυντής/τρια σου που είναι όμοια με αυτά που κάνεις και εσύ.

2. Γράψε 3 πράγματα που θα ήθελες να κάνει.

3. Γράψε 3 πράγματα που δεν θα ήθελες να κάνει.

4. Γράψε 3 πράγματα που κάνει και σου αρέσουν.

5. Κατά τη γνώμη σου, πόσο όμοιοι/όμοιες ή όχι είσαστε με τον/την Διευθυντή/Διευθύντριά σου; Μπορείς να τον/την αποδεχτείς όπως είναι; Θα ήθελες και αυτός/τή  να σε αποδεχτεί όπως  είσαι;

ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Διαλέξτε μία ώρα που είσαστε μόνες/μόνοι και ήρεμοι.

2.Κοιτάξτε τις ερωτήσεις, κάθε μία χωριστά. Πρέπει να έχετε αφήσει κενό μεταξύ τους για να γράψετε τις απαντήσεις σας. Μπορεί να είναι και μονολεκτικές.

3.Στοχαστείτε, και με "τα μάτια του νου και της ψυχής" δείτε τον εαυτό σας μέσα στο σχολείο και στην Τάξη για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά, αρχίστε να απαντάτε τις ερωτήσεις, όσο πιο αντικειμενικά και ειλικρινά μπορείτε.

4.Πριν ξεκινήσει το σχολείο τον Σεπτέμβρη/Οκτώβρη, κοιτάξτε τις απαντήσεις και προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας, αλλά και τον/την Διευθύντριά σας μέσα από αυτές. Βοηθάει πολύ αν κάνετε τη δραστηριότητα αυτή με 1-2 συναδέλφους  σας..

ΣΤΟΧΟΙ:

*Ενσυναίσθησηè Ενδοσκόπιση

*Αυτογνωσία

*Fair play: Δυνατότητά να είμαστε περισσότερο δίκαιοι με τους άλλους, αλλά. και με τον εαυτό μας.

*Ανάπτυξη στοχαστικής ικανότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δραστηριότητα και με μαθητές επιπέδου Β2+  όταν θα έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες από την αρχή του σχολικού έτους.

Στην περίπτωση αυτή, θα ετοιμάσετε τις ερωτήσεις σε φωτοτυπία για τον κάθε ένα. Επίσης, θα αλλάξετε τη λέξη "Διευθυντής/τρια" με την λέξη "Καθηγητής/τρια".   

Μετά,

Α. Θα τους ζητήσετε να εργαστούν πρώτα μόνοι/μόνες, 

Β. Μετά, να ανταλλάξουν τις σημειώσεις τους και να συζητήσουν μεταξύ τους.  Διευκρινίστε ότι η γνώμη κάθε ατόμου είναι σεβαστή.

Γ.  Στο τέλος, παίρνετε όλες τις σημειώσεις. Τις διαβάζετε αργότερα ήρεμα και στοχαστικά, σημειώνετε τα σημεία στα οποία σχεδόν όλοι οι μαθητές/τριες σας συμφωνούν και σε μία επόμενη συνάντηση, με απόλυτο επαγγελματισμό, δίνετε τις δικές σας "απαντήσεις", όπως παρακάτω:

     1.   Αν τα σημεία είναι θετικά, τους λέτε ένα μεγάλο "Ευχαριστώ",

     2.   Αν αρκετά σημεία είναι αρνητικά, χωρίς αντιπαράθεση, υπόσχεστε ότι

           θα κάνετε προσπάθεια να τα αλλάξετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε όλη την πρόταση "Γ". ΜΟΝΟ αν είσατε σίγουροι ότι μπορείτε να παραμείνετε αντικειμενικοί.

Υ.Γ.

Σας δίνουμε τις ερωτήσεις  και στα αγγλικά.

ACTIVITY

  1. List 3 things your teacher does that you do, too.
  2. List 3 things you wish she would do.
  3. List 3 things you wish she wouldn’t do.
  4. List 3 things she does that you like.
  5. According to your opinion, how similar are you or are you not? Can you accept her as she is? Would you like her to accept you as you are? 

Rationale: self-awareness, introspection, self-management, EQ

Ευχές για μια δημιουργική νέα χρονιά,

Suzanne & Λιλίκα