Προσεγγίστε υποψήφιους πελάτες με άμεσο μάρκετινγκ

Ένας αρκετά συνηθισμένος τρόπος προσέγγισης νέου πελατολογίου είναι το άμεσο μάρκετινγκ μέσω ταχυδρομικών επιστολών. Πολλοί επικριτές της συγκεκριμένης μεθόδου θεωρούν πως το μάρκετινγκ μέσω ταχυδρομείου έχει «πεθάνει» καθώς τώρα μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα μόνο με τα emails. Αυτό όμως ακόμα δεν ισχύει αν σκεφτείτε πως σε κάθε email αποστολή, ανοίγει το email περίπου το 15% των παραληπτών. Μην ξεχνάτε πως λαμβάνουμε πάρα πολλά διαφημιστικά emails καθημερινά με αποτέλεσμα να μην τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Για μένα λοιπόν οι ταχυδρομικές επιστολές εξακολουθούν να είναι μια δυνατή και αποτελεσματική μέθοδος προσέλκυσης νέων πελατών, αν και πλέον είναι ακριβή λόγω των ταχυδρομικών τελών. 
Σε κάθε ενέργεια ταχυδρομικού μάρκετινγκ θυμηθείτε τα ακόλουθα:

1. Κοινό
Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε πρέπει να είστε σίγουροι τι θέλετε να πετύχετε και σε ποιον θέλετε να προσεγγίσετε. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είστε. Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο σε μια μέρα, έτσι προτείνεται να πηγαίνετε βήμα βήμα!

2. Λίστα
Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας μεθόδου είναι η ποιότητα της λίστας παραληπτών. Πρέπει να βρείτε (νόμιμα) μια λίστα προσώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Αν αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτό που προσφέρετε λάβει την επιστολή σας είναι πολύ πιθανόν να ανταποκριθεί θετικά ή έστω να αξιολογήσει την προσφορά σας.

3. Σχεδιασμός – Περιεχόμενο
Η επιστολή πρέπει να είναι καλογραμμένη, χωρίς ορθογραφικά λάθη. Ακόμα είναι απαραίτητο ή κάθε επιστολή να είναι ονομαστική. Γενικότητες όπως «Αγαπητέ Πελάτη», «Αγαπητέ κύριε» ή «Αγαπητέ Διαχειριστή» είναι αντίθετες με τις έννοιες του άμεσου (και προσωποποιημένου) μάρκετινγκ και δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

4. Προσφορά
Πρέπει να κλείνετε την επιστολή σας με κάποια προσφορά που να προκαλεί τον παραλήπτη να κάνει κάτι. Δεν είναι δεδομένο πως όλοι ξέρουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε κάτι που μας ενδιαφέρει. Όσο πιο ξεκάθαροι είστε και όσο πιο καθοδηγητικοί τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

5. Μετρήσεις
Το πιο σημαντικό βήμα στο μάρκετινγκ είναι οι μετρήσεις. Είναι απαραίτητο να μετρήσετε τι επιτυχία είχατε από την αποστολή της επιστολής σας, ποιο το συνολικό της κόστος και πως αυτό καλύφθηκε από τις πωλήσεις σας. Έτσι την επόμενη χρονιά θα γνωρίζετε αν θα επαναλάβετε την ενέργεια ή όχι. Η επιτυχία αυτής της μεθόδου έχει να κάνει με τον κλάδο και στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε.

Καλή επιτυχία!

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

Ανάπτυξης Επιχειρήσεων& Επιχειρηματιών

espa