Γλώσσα του σώματος. Αποφύγετε τα “ορθογραφικά” λάθη!

8 Αυγούστου 2018

Καθημερινά, ηθελημένα και άθελά μας επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας σε μία γλώσσα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκωδικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ειδικούς. Είναι η επονομαζόμενη γλώσσα του σώματος και όπως σε κάθε γλώσσα, τα λάθη που κάνουνε είναι πολλά. Ιδιαιτέρως όταν αυτή τη γλώσσα τη χρησιμοποιούμε για επαγγελματικούς σκοπούς.  Ας δούμε 5 από τα συνηθέστερα!

Γλώσσα του σώματος. Αποφύγετε τα “ορθογραφικά” λάθη!

Ρολόι και κινητό στην άκρη!

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, είναι να κοιτούν έντονα και επανειλημμένως το ρολόι τους ή μιας και έχουν κερδίσει σημαντικό  μερίδιο της καθημερινότητάς μας, τις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων. Τέτοιες κινήσεις επί της ουσίας μεταφράζονται από το συνομιλητή σας ως ένδειξη αδιαφορίας και βαριεστιμάρας από μεριά σας. Ακόμη χειρότερο είναι όταν αυτές οι κινήσεις συμβαίνουν από εσάς την ώρα που προσπαθείτε εσείς να πείσετε για κάτι το συνομιλητή σας κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης. Είναι σαν να αντιμετωπίζετε την όλη διαδικασία με μία διάθεση τυπικής διεκπεραίωσης.

Από τα μάτια πιάνεται στα χείλη κατεβαίνει…

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής.  Και το ξέρουμε όλοι, λίγο ή πολύ, πως ένας καθρέφτης έστω και αν βρίσκεται στο εσωτερικό ενός ασανσέρ, καταφέρνει να κλέψει τη ματιά και το ενδιαφέρον μας! Στόχος λοιπόν σε μία συζήτηση, είναι να καταφέρουμε  διατηρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με τα μάτια των συνομιλητών μας είτε σαν πομποί των μηνυμάτων είτε σαν δέκτες.  Η αποφυγή του να κοιτάμε κάποιον στα μάτια υποδηλώνει όχι μόνο έλλειψη ενδιαφέροντος για όσα λέγονται αλλά εκλαμβάνεται και ως προσπάθεια του να κρύψει κάποιος την αλήθεια. Πάντα προσπαθούμε να κερδίσουμε το βλέμμα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, ελκύοντας και διατηρώντας την οπτική επαφή με το πρόσωπο και τα μάτια.

Δώστε χώρο!

Γύρω από κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα νοητό πλαίσιο που καθορίζει τον προσωπικό χώρο που καταλαμβάνει όταν βρίσκεται σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον. Όταν κάποιος παραβιάζει αυτόν το χώρο και έρχεται πολύ κοντά σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν του έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα τότε είναι απολύτως φυσιολογικό ο δεύτερος να περνάει σε θέση άμυνας καθοδηγούμενος από αρνητικά συναισθήματα που δημιουργήθηκαν με την πράξη αυτή. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε κυριολεκτικά και μεταφορικά τις αποστάσεις από το συνομιλητή μας, σεβόμενοι το χώρο του και επικοινωνώντας του πως πρόθεσή σας είναι να σεβαστείτε τα όρια που έχει θέσει. Με απλά λόγια, μη γίνεστε πιεστικοί και φορτικοί μέσω μιας έντονης σωματικής πολιορκίας και επαφής καθώς το συναίσθημα που δημιουργείτε στους γύρω, σας κάνει ενοχλητικό.

Ψηλά το κεφάλι. Όχι η “μύτη”!

Το να υποστηρίζετε με πάθος τις απόψεις σας και την επιχειρηματολογία σας είναι θεμιτό. Το πρόβλημα έγκειται όταν φτάνουμε στο σημείο όπου η γλώσσα του σώματος αρχίζει να οργιάζει με κύριο εκφραστή της, το κεφάλι σας! Η απότομη ανύψωση της κεφαλής σας ώστε να αναδειχθεί το πηγούνι σας και η μύτη σας επιβεβαιώνει τον όρο του επονομαζόμενου και ψηλομύτη ο οποίος αφού τοποθετηθεί για ένα θέμα στη συνέχεια δίνει στόμφο στα λεγόμενά του με το κεφάλι του, σαν να μην το ενδιαφέρει καθόλου να ακούσει μια διαφορετική άποψη ή έναν αντίλογο. Με απλά λόγια επικοινωνεί πως η τοποθέτησή του δεν επιδέχεται κριτικής ή διαλόγου προσβάλλοντας τον συνομιλητή του και χαρίζοντας στον εαυτό του το προσωνύμιο του “ψωνισμένου”. Και πιστέψτε με, κανείς δε θέλει να κάνει δουλειές με τέτοιους χαρακτήρες!

Οι μικρές νευρικές κινήσεις επηρεάζουν το τακτ!

Οι συχνές ταλαντεύσεις και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος χωρίς προφανή λόγο, επικοινωνούν ένα αίσθημα ανίας γι’ αυτόν που ακούει και ένα αίσθημα άγχους γι’ αυτόν που μιλάει. Αποφύγετε τις νευρικές κινήσεις των ποδιών, το να αγγίζετε συνεχώς το πρόσωπό σας, το να ξύνετε το κεφάλι σας κτλ. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί μία συζήτηση φροντίστε να τιθασεύσετε όλα εκείνες τις νευρικές κινήσεις που σχεδόν πάντα προκαλούνται από άγχος. Ειδικά για τα πρόσωπα τα οποία έχουν το ρόλο του ομιλητή σε μία κουβέντα, τέτοιες κινήσεις δυσχεραίνουν το λόγο τους και εμποδίζουν την ορθή άρθρωση και τον σταθερό τόνο φωνής, στοιχεία που ενισχύουν την αξιοπιστία και τη βαρύτητα των λεγομένων τους.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό EuroΚέρδος

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

www.marketingconsultant.gr

espa