Εν αρχή ην το Logo!

Το λογότυπο αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μία επιχείρηση, από τη μικρότερη μέχρι και τη μεγαλύτερη, χτίζει την οπτική της επικοινωνία ή με απλά λόγια, την εικόνα που επικοινωνεί προς τους πελάτες της, τους συνεργάτες της, αλλά ακόμη και τους εργαζομένους της. Όπως λοιπόν φροντίζουμε για την εξωτερική μας εικόνα πριν βγούμε από το σπίτι μας και εκτεθούμε σε γνωστούς αλλά και άγνωστους ανθρώπους, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να φροντίζουμε την εικόνα της επιχείρησής μας.

Ένα λογότυπο είναι πολλά περισσότερα πράγματα από την απλή αναγραφή της επωνυμίας μίας επιχείρησης. Στην πραγματικότητα αποτελεί την οπτικοποίηση της φιλοσοφίας, των στόχων, της ιστορίας και του τρόπου λειτουργίας μίας επιχείρησης, διαδραματίζοντας παράλληλα πολύ σημαντικό και πρακτικό ρόλο στις διαφημιστικές - προωθητικές ενέργειές της αλλά και στην καθημερινή της επαγγελματική δραστηριοποίηση. Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους ένα λογότυπο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης από επαγγελματίες του είδους οι οποίοι έχουν και την ικανότητα να φιλτράρουν όλο το υπόβαθρο μίας επιχείρησης και να εξάγουν εκείνο το απόσταγμα επικοινωνίας που θα οπτικοποιηθεί σε ένα λογότυπο που εκπληρώνει όλες τις απαραίτητες σχεδιαστικές προϋποθέσεις και πιστέψτε με, αυτές είναι πολλές!

Ένα λογότυπο δεν αρκεί να είναι απλώς ωραίο οπτικά και πολύ περισσότερο να είναι ωραίο αποκλειστικά και μόνο στην οθόνη ενός υπολογιστή. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το λογότυπο είναι ένα εργαλείο και σαν εργαλείο θα πρέπει να έχει την ευχέρεια και τις δυνατότητες να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναγκών που κάθε επιχείρηση χρειάζεται στην καθημερινότητά της. Θα πρέπει λοιπόν να είναι σωστά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μία επαγγελματική κάρτα, δηλαδή σε μικρή διάσταση, όσο και για την επικοινωνία σε μία outdoor προωθητική ενέργεια. Θα πρέπει να έχει τις προδιαγραφές που υποστηρίζουν την έντυπη αλλά και ψηφιακή επικοινωνία μίας επιχείρησης. Θα πρέπει με απλά λόγια να επικοινωνεί πως η επιχείρηση πίσω από το λογότυπο έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια ώστε να προσφέρει ένα επαγγελματικό και ποιοτικό πακέτο οπτικής επικοινωνίας που επί της ουσίας αντανακλά τις προδιαγραφές ποιότητας που προσφέρει και μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της! Ναι, η σωστή εταιρική ταυτότητα χαρίζει σε μία επιχείρηση το στίγμα της ποιότητας και του επαγγελματισμού, στοιχεία δηλαδή που όλοι οι πελάτες αποζητούν. Γι' αυτό εξάλλου εταιρείες κολοσσοί, όχι μόνο έχουν ταυτίσει το εταιρικό τους μέγεθος με επιτυχημένα λογότυπα αλλά και ιδιαιτέρως ακριβοπληρωμένα!

Εσείς πόσα χρήματα θα διαθέτατε για το λογότυπο της επιχείρησής σας; Το 2008 μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, η BP, αποφάσισε πως το λογότυπο που μέχρι εχθές υπηρετούσε τους επικοινωνιακούς της σκοπούς, έπρεπε να ανανεωθεί. Και το έκανε, καταβάλλοντας ένα τίμημα 211.000.000 δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε και πιστέψτε με, οι άνθρωποι της εταιρίας δε θα προχωρούσαν σε μία τέτοια επένδυση αν δεν ήταν απόλυτα σίγουροι πως θα είναι σωστή και αποδοτική. Ίσως τώρα κάποιοι από εσάς να σκεφθούν: «Και γιατί δεν το έφτιαχναν μόνοι τους;». Αυτό είναι το σύνηθες λάθος που κάνουν κάποιοι επαγγελματίες που αποφασίζοντας να μην επενδύσουν στην οπτική επικοινωνία της επιχείρησής τους, στην ουσία αποφασίζουν να μην επενδύσουν στην καλή τους εικόνα! Πολλά βεβαίως είναι και τα παραδείγματα εκείνων των επιχειρηματιών που ενώ αποφάσισαν να συνεργαστούν με κάποιον επαγγελματία για τη δημιουργία του λογοτύπου τους, οι λάθος κατευθύνσεις και παρεμβάσεις τους, οδήγησαν τελικώς και σε λάθος υλοποίηση λογοτύπων. Κάτι παρόμοιο παραλίγο να συμβεί και στην περίπτωση του λογοτύπου της ΝΙΚΕ. Λέγεται, πως ο ιδρυτής της εταιρίας όταν είδε το λογότυπο που του προτάθηκε από τμήμα μάρκετινγκ του, δεν έμεινε ικανοποιημένος αλλά παρόλα αυτά δέχθηκε να το χρησιμοποιήσει εμπιστευόμενος τους συνεργάτες του. Η ιστορία έδειξε πως μάλλον έκανε πολύ καλά!

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Personal Business Coach

www.marketingconsultant.gr