Teaching Very Young Learners

Άννα Καρανικόλα

Η Young Learner Expert  Άννα Καρανικόλα απάντησε στις ερωτήσεις του Teacherries  σχετικά με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Είναι, κατά τη γνώμη σου, σημαντικό να ξεκινά η εκμάθηση ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία; Τι απαντάς σε γονείς που πιστεύουν πως όσο αργότερα ξεκινήσει το παιδί τόσο το καλύτερο, ώστε να προσαρμοστεί στο σχολείο, να μην τα ‘μπερδέψει’ κλπ;

Α.Κ Το να ξεκινάει ένα παιδί σε ηλικία 3 χρόνων μια ξένη γλώσσα θεωρώ οτι είναι ιδανικό. Μέσα απο παιχνίδι, nursery rhymes  , ιστορίες  νομίζω ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση. Άλλωστε πως μαθαίνει ένα παιδί να μιλάει την μητρική του γλώσσα? Μα μέσα από τραγουδάκια, ιστορίες και παιχνίδι. Χτίζουμε auditorial maps , και φροντίζουμε μέσω της επανάληψης και των σωστών ερεθισμάτων να « τροφοδοτούμε» και να «χτίζουμε «την γλώσσα.

Όσον αφορά την φράση ‘θα τα μπερδέψουν’, την ακούω και σε μεγαλύτερες ηλικίες πχ  , για παιδιά πρώτης δημοτικύυ .Είναι δυνατόν ένα παιδί να μην ειναι multitasking? Δηλαδή όλοι μας κάνουμε ένα μοναδικό πράγμα ή  μία δουλειά και δεν κάνουμε κάτι άλλο, μπας και το μπερδέψουμε? Ας σοβαρευτούμε παρακαλώ. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η επιλογή του παιδαγωγού. Εκεί, ναι κρούω έναν κώδωνα. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχει σπουδές πάνω στην προσχολική ηλικία , γιατί αλλιώς ίσως γίνει ζημιά .

Τι περιλαμβάνει η ρουτίνα ενός μαθήματος  σε τμήμα  Pre-Junior;

Α.Κ Λοιπόν ,ρουτίνα .... ξεκινάμε πάντα με  welcome song  και πάντα θα κάνουμε μια επανάληψη όσων έχουμε μάθει στο προηγούμενο μάθημα αλλά και σε παλαιότερα. Πιστεύω στην επανάληψη και πάντα κάτι καινούργιο θα μάθουμε μέσα από αυτό. Έπειτα , θα εισάγουμε το καινούργιο structure το οποίο θα  δουλέψουμε με διαφορετικούς τρόπους. Δεν ξεχνάμε το attention span, και εάν κάτι δεν μας πάει φροντίζουμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις.Το έχω ξαναπεί οτι τα παιδιά μας κρατάνε από το χέρι και μας καθοδηγούν εκείνα. Το μάθημα είναι δομημένο γύρω από το παιδί και όχι γύρω από εμάς.

Υποστηρίζεις την εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσα από το παιχνίδι; Πόσο αποδοτικό είναι?

Α.Κ Το πιο σημαντικό. Έχουμε ξεχάσει το παιχνίδι , το παλιό παραδοσιακό παιχνίδι, όχι με τάμπλετ ή  διαδραστικό πίνακα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η long term memory ενδυναμώνεται απίστευτα με το παιχνίδι.Και δεν αναφέρομαι μόνο στις pre junior  τάξεις αλλά και στις μεγαλύτερες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιείς ώστε να γίνει το μάθημα πιο διασκεδαστικό και να έρχονται οι μαθητές σου με χαρά;

Α.Κ. Διδακτικές μέθοδοι χμμμ... θα έλεγα ένστικτο και αγάπη .Ναι, σίγουρα όλες οι  θεωρίες είναι σημαντικές αλλά εάν εσύ ο ίδιος δεν γίνεις τετράχρονο να παίξεις  μαζί με τα παιδιά, πως περιμένεις να σε μιμηθούν και να μάθουν;  Ξεχνάς την καρέκλα , βάζεις άνετα ρούχα και παίζεις. Θέλει ενέργεια πολλή και φαντασία. Παρόλο που είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική τάξη( πιο απαιτητική και απο C2)   εγώ το απολαμβάνω το μάθημα και πιστέψτε με , με κάνει να  ξαναγεννιέμαι.

Ποιες ‘δυσκολίες’ αντιμετωπίζεις συνήθως στο επίπεδο αυτό;

Α.Κ Η κλασσική ερώτηση: Μα μιλάει εδώ , γιατί στο σπίτι δεν λέει τίποτα.... πες και πιάσανε κουβέντα. Πολλοί είναι δύσπιστοι, πολλοί γονείς δεν θέλουν να πληρώνουν αυτές τις τάξεις γιατί συνάδελφοι τις προσφέρουν δωρεάν.

Αυτό που κάνω εγώ σε κάθε μάθημα είναι στο τελευταίο πεντάλεπτο να βάζω τους γονείς στην τάξη και τους δείχνουμε τι έχουμε μάθει. Επίσης χρεώνω τις τάξεις μου γιατί σέβομαι την δουλειά μου , τον εαυτό μου και τους μαθητές μου.

Πως βοηθάς ένα απρόθυμο παιδί, που αρνείται να ξεκινήσει σε ένα τμήμα Pre-Junior ή αν ξεκινήσει αρνείται να συμμετέχει, είτε γιατί είναι ντροπαλό είτε γιατί πιστεύει πως θα δυσκολευτεί, θα χάσει χρόνο από το παιχνίδι του κλπ;

Α.Κ Δεν πιέζουμε καταστάσεις.Επιτρέπω στον γονιό να είναι μέσα στα πρώτα μαθήματα και εάν το παιδί μετά θέλει έχει καλώς, αλλιώς δεν επιμένω. Εάν είναι θα έρθει αργότερα. Άλλωστε έχει ήδη δει ο γονιός την δουλειά μου και έχει βγάλει συμπεράσματα.

Ποια η γνώμη σου για την χρήση της μητρικής γλώσσας σε ένα τμήμα Pre-Junior;

Α.Κ. Έχω μεγαλώσει  στο εξωτερικό και τα αγγλικά είναι μητρική μου , οπότε την χρησιμοποιώ πάρα πολύ μέσα στην τάξη. Σε λιγότερο από μήνα τα μικρά μου ‘πετάνε’ διάφορες φρασούλες και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.

Πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία και το Lesson Planning σε αυτά τα επίπεδα;

Α.Κ. Πολύ σημαντικά , όμως πρέπει να έχεις και εναλλακτικές λύσεις. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και εσύ πρέπει να είσαι έτοιμη.

Πως καταφέρνεις να διατηρείς την πειθαρχία και την ησυχία όταν αυτό είναι απαραίτητο;

Α.Κ Παραδόξως δεν έχω τέτοιο θέμα. Δεν ξέρω πως γίνεται , αλλά θέμα πειθαρχίας δεν έχω. Ίσως επειδή βάζω από το πρώτο μάθημα κάποιους κανόνες και δεν υποχωρώ. Ας  μην ξεχνάμε και την επιβράβευση. Ο Pavlov θα ηταν πολύ ευχαριστημένος.

Ποιος είναι ο στόχος σου; Τι γνώσεις θα πρέπει να έχουν οι μαθητές σου στο τέλος της σχολικής χρονιάς;

Α.Κ. Δεν επιμένω να έχουμε τελειώσει το βιβλίο( δουλεύω με εξαιρετικά βιβλία book-activity book) , γιατί δεν μένω μόνο σε αυτήν την ύλη. Κάνω πολλά επιπλέον.Το ξαναλέω ότι εγώ μπορεί να έχω ενα πλάνο ετήσιο αλλά τα παιδιά με καθοδηγούν. Συνήθως  βγαίνει πολλή περισσότερη δουλειά από ότι έχω σχεδιάσει. Πάντα ανεβάζω τον πήχη για εμένα. Ποτέ δεν εφησυχάζω και πάντα θέλω να κάνω περισσότερα.

Ευχαριστώ πολύ

 

 

Anna Karanikola is an English language teacher as well as a Greek language teacher ( teaching Greek as a foreign language).

She has been teaching English for 29 years and she owns a foreign language school in Leros Dodecanese.

She is a gratuate of Leeds Polytechnic in Nursery Nursing and has successfully completed an English Methodology Course at ETC Athens. 

She is also an active volunteer-member of LEROS SOLIDARITY NETWORK.

She was appointed as a teacher by the UNHCR , teaching English to refugees from May- July 2016.

She has worked as an interpreter at the Port Police of Leros (appointed by the District Attorney of Kos).

Anna has also worked with Mercy Corps and Echo 100 Plus as a Greek and English Teacher (NGOs).

Email: annakaranikola1@gmail.com