Ήταν πριν από 5 χρόνια περίπου όταν παρακολούθησα την πρώτη παρουσίαση του διαδραστικού πίνακα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως IT Manager για την πολυεθνική εταιρία που εργαζόμουν τότε. Όσο και αν η τεχνική μου κατάρτιση μου επέτρεπε να ερμηνεύσω αυτό που έβλεπα δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ το πλήθος και το εύρος των εφαρμογών που θα βελτίωναν την ζωντάνια της προβολής, το πάντρεμα των ήχων με τις εικόνες το internet και το video, την δικτύωση και την τηλεδιάσκεψη σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η φαντασία μου και η λογική άρχισαν να τρέχουν και σκεπτόμουν πόσες χρήσεις θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συσκευή στις αίθουσες διδασκαλίας. Ώρες (εκατοντάδες) θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί από (ξανά) γράψιμο αυτών που πριν 2 ώρες είχαν γραφεί. Εικόνες, κινήσεις και ήχοι θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κατανόηση εννοιών που απαιτούσαν ώρες προφορικής επεξήγησης. Πειράματα απαγορευτικά για την ασφάλεια των μαθητών θα μπορούσαν να εξομοιώνονται πάνω σε ένα τέτοιο υλικό όπως ο διαδραστικος πίνακας και οι περί αυτού εφαρμογές.
Στα 13 χρόνια που βρισκόμουν στον κλάδο του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου έβλεπα καθημερινά την επιθυμία αλλά και την αγωνία των δασκάλων να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στους μαθητές τους μετά από ώρες σε σχολεία, αθλητισμό, μουσική και μαθήματα αυτοάμυνας που διεκδικούσαν μερίδιο από την προσοχή τους.
Μετά από 5 χρόνια μπορώ εύκολα να διαπιστώσω την ανακούφιση αυτών που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν διαδραστικά συστήματα ως προς την οικονομία χρόνου στην τάξη καθώς και την προσοχή των μαθητών στο αντικείμενο διδασκαλίας. Σε αυτό το σημείο οφείλω να αποδώσω τα εύσημα και στους εκδοτικούς οίκους του κλάδου καθώς με πραγματικά πολύ γρήγορα αντανακλαστικά αρκετοί από αυτούς «βούτηξαν» στην ερεύνα και παρέδωσαν στους δάσκαλους εξαιρετικά προϊόντα – εργαλεία διδασκαλίας. Παρακολουθώντας πρόσφατα παρουσίαση ενός τέτοιου υλικού ομολογώ ότι «ζήλεψα». Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού βρίσκεται «στα δάχτυλα» του καθηγητή. Χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθεί καθόλου από τον πίνακα μπορεί να προβάλει κείμενα στο πίνακα και να επέμβει πάνω σε αυτά. Να αναπαράγει ακουστικό αλλά και οπτικοακουστικό χωρίς να χρειάζεται να αναζητά διαφορετικές πηγές αναπαραγωγής κάθε φορά. Να μεταφέρεται από το coursebook στο workbook και πίσω με ΕΝΑ κλικ. Πάνω από όλα το πιο ενθαρρυντικό είναι η επιθυμία των εκπαιδευτικών του κλάδου να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο εργαλείο.
Αλλά και στο στρατόπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Πέρα από την προσωπική προσπάθεια δασκάλων και διευθυντών σχολείων το κράτος έκανε πέρσι την πρώτη προσπάθεια εξοπλισμού τάξεων γυμνασίου με διαδραστικά συστήματα. Οι πιτσιρικάδες που ξεκίνησαν με τον mini προσωπικό υπολογιστή τους λοιπόν συνεχίζουν με διαδραστικό σύστημα το ταξίδι της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα μένει να φανεί.
Αν κάνουμε μια απόπειρα ορισμού του διαδραστικού πίνακα ή διαδραστικού συστήματος όπως προτιμάται από κάποιους μπορούμε να πούμε ότι «είναι η συσκευή που συνδυάζει την λειτουργικότητα του κλασικού πίνακα και του ηλεκτρονικού υπολογιστή». Αν κάνουμε μια απόπειρα να ορίσουμε τα όρια της χρήσης και εφαρμογής της τεχνολογίας μάλλον θα αποτύχουμε.
Μετά από 5 χρόνια και έχοντας ανακαλύψει και χειριστεί μεγάλη γκάμα του διαδραστικού υλικού και λογισμικού, αρκετές ώρες πίσω από τα θρανία αλλά και άλλες τόσες συζητώντας με εκπαιδευτικούς και μαθητές μπορώ να πω ότι πραγματικά τα όρια της διαδραστικής διδασκαλίας είναι μακρινά όπου αυτά υπάρχουν αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος με την χρήση τους.
Ο Νίκος Καβρουλάκης βρίσκεται στον χώρο του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου από το 1996 ως πωλητής και Sales Unit Manager. Αργότερα και παράλληλα με τις πωλήσεις «βούτηξε» και στον τομέα της τεχνολογίας και των πολυμέσων στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Ασχολείται με τους διαδραστικούς πίνακες από το 2007 και την εφαρμογή τους στην ξενόγλωσση εκπαιδευτική διαδικασία. Σήμερα είναι διευθυντής πωλήσεων στην Interactivo που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Smart Technologies παραγωγό εταιρία των διαδραστικών πινάκων SMART Board. Επιπλέον των παραπάνω είναι και πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην χρήση των εκπαιδευτικών εφαρμογών της Smart Technologies