Γεννιόμαστε ή γινόμαστε πολύγλωσσοι;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Η εκμάθηση του λόγου-ομιλία ξεκινά και βασίζεται στις νευρο-ψυχοφυσιολογικές αρχές του ακουστικού οργάνου , δηλαδή του αυτιού. Με άλλα λόγια όταν το αυτί είναι έτοιμο.
Το αυτί ετοιμάζεται από την “εμβρυακή” ηλικία για την ομιλία μέσω της οστέινης ακοής φυσικά. Άρα , σύμφωνα με τον Alfred Tomatis γεννιόμαστε πολύγλωσσοι.
Το νεογέννητο όταν γεννηθεί αν εκτεθεί σε πάνω από μία γλώσσα, καταγράφει τις ουσιώδεις διαφορές της κάθε γλώσσας μέσα από τα φωνολογικά κανάλια , τόσο σε επίπεδο ακρόασης όσο και αναπαραγωγής των ήχων που συλλαμβάνει. Αυτά τα κανάλια διαμορφώνουν τον λόγο σιγά σιγά και αρχίζει η επικοινωνία. Όσον αφορά τον ενήλικο μαθητή της ξένης γλώσσας, η μητρική του είναι ήδη ένα εμπόδιο. Τα φωνολογικά κανάλια έχουν σκληρύνει λόγω της μητρικής του γλώσσας και εμποδίζεται η ακρόαση της ξένης γλώσσας άρα και η αναπαραγωγή που υπάρχει σε κάθε γλώσσα. Θα έχετε ακούσει ανθρώπους που λένε ότι δεν “ακούνε “ την ξένη γλώσσα και όντως λένε αλήθεια. Πρέπει το αυτί να “συντονιστεί” με τη ζώνη συχνοτήτων (Hertz) . Όλες οι γλώσσες έχουν τις δικές του ζώνες συχνοτήτων οι οποίες προσδίδουν τον διαφορετικό ρυθμό , την τονικότητα, την διαφορετική φωνολογική εκφορά καθώς και την διαφορετική τοποθέτηση όλων των οργάνων της φώνησης. Όταν λοιπόν τα Βρετανικά Αγγλικά έχουν ένα φάσμα συχνοτήτων από 2000 Hz έως 12000 και η Ελληνική Γλώσσα ξεκινάει από τα 1000 Hz και φτάνει μέχρι τα 4000 , τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί δυσκολευόμαστε και κυρίως ως ενήλικες να “μιλήσουμε” Αγγλικά.
Σύμφωνα με τη μέθοδο Tomatis :
1.Επιλέγεται το πρόγραμμα ηχητικής εκπαίδευσης βάσει της γλώσσας που επιθυμεί να μάθει για να “ανοίξει” τις συχνότητες που χρειάζεται για την συγκεκριμένη γλώσσα.
2. Συντονίζουμε το αυτί προκαλώντας μια εμπειρία παρόμοια με την ακουστική εμπειρία του εμβρύου έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κύριες βάσεις- κλειδιά οι μηχανισμοί δηλαδή της γλώσσας ακόμη και στις μικρότερες λεπτομέρειες της φώνησης τους. . Είναι ενδομήτριοι φιλτραρισμένοι ήχοι της επιθυμητής γλώσσας και “κουρδίζεται” το αυτί. Το ετοιμάζουν για τη σωστή υποδοχή των ήχων της γλώσσας και της φώνησης.
3. Αυτή η προκαταρκτική μέθοδος δεν γλιτώνει τον εκπαιδευόμενο από την εισαγωγή του στη συνέχεια στην καθαυτού μελέτη της γλώσσας αρκεί να προηγείται η ακρόαση της πρώτα , να την μιλήσουμε μετά και κατόπιν η δομή του λόγου. Ακριβώς όπως μαθαίνει ένα παιδί την μητρική του γλώσσα . Το αντίστροφο μονοπάτι είναι “ΑΔΙΕΞΟΔΟ”.
“Οργώνουμε” λοιπόν το χωράφι πρώτα, και μετά “σπέρνουμε” για να καρποφορήσει αλλιώς η διαδικασία γίνεται επίπονη, χρονοβόρα, επώδυνη, απογοητευτική και ενίοτε τραυματική.
Σε περιπτώσεις ενηλίκων που δέχτηκαν την μέθοδο Tomatis και κατόπιν εκτέθηκαν στην διδασκαλία της ξένης γλώσσας , τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά σε χρονικό επίπεδο και σε αποτελεσματικότητα .
*Όλες οι αναφορές είναι από το βιβλίο του Δρ Alfred Tomatis “Το μυστικό των ξένων γλωσσών” εκδόσεις ΡΕΑ.
Βιογραφικό Σημείωμα
Ονομάζομαι Ανθή Τουρμούσογλου. Σπούδασα English Literature ΑΠΘ και από τότε ασκώ το επάγγελμα της διδασκαλίας των Αγγλικών σε παιδιά και ενήλικες 30 χρόνια στην πόλη των Ιωαννίνων όπου και κατάγομαι. Είμαι ιδιοκτήτρια Κ .Ξ.Γ. από το 1985. Από το 2001 το Κ.Ξ.Γ. γίνεται Εκπαιδευτικός Όμιλος και ονομάζεται «Γνώση», με εταιρική , νομική και ουσιαστική υπόσταση.
Στην αναζήτησή μας για περαιτέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες γεννιέται το «Επίγνωση» όπου συμπεριλαμβάνουμε την ηχοθεραπευτική μέθοδο “Tomatis”, με πολλές εφαρμογές , μία εκ των οποίων έχει να κάνει με τις ξένες γλώσσες. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών κυρίως τους ενήλικες εκπαιδευόμενους. Αν αρθεί η επιφυλακτικότητα και η προκατάληψη, η μέθοδος Tomatis-ξένες γλώσσες αποδεικνύεται η πιο επιταχυνόμενη εφαρμογή μάθησης μιας ξένης γλώσσας.