Μια από τις βασικότερες συζητήσεις που έχω με τους πελάτες μου στη συμβουλευτική μάρκετινγκ είναι το ποσό που πρέπει να διαθέσει μια μικρή επιχείρηση για το μάρκετινγκ. Δεδομένο είναι πως για να κάνετε σωστό και έξυπνο μάρκετινγκ χρειάζεται να δαπανήσετε ένα ποσό, ανάλογο πάντα με τις δυνατότητές σας, και να μπορέσετε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε έξυπνες ενέργειες. Εξάλλου, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης χρειάζεται επένδυση.
Ο σκοπός όμως δεν είναι να ορίσετε ένα ποσό που θα σας «πονάει» στην καθημερινή χρηματοποικονομική ροή σας ούτε ένα άπιαστο ποσό που θα χρειαστεί να δανειστείτε χρήματα για να το εξασφαλίσετε. Πρότασή μου είναι να ξοδεύετε για το μάρκετινγκ μέχρι εκεί που μπορείτε. Σίγουρα, το κέρδος σας θα μειωθεί λόγω της έξτρα δαπάνης, αλλά σκεφτείτε πως είναι μια επένδυση για το καλό και την εξέλιξη της επιχείρησής σας. Για να υπολογίσετε τα χρήματα που απαιτούνται για το μάρκετινγκ της επιχείρησής σας, πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε σε ποιο στάδιο ζωής βρίσκεται το κέντρο ξένων γλωσσών σας (εισαγωγή, ανάπτυξη, ωρίμανση, πτώση) ώστε να εντοπίσετε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε.
Συγκεκριμένος κανόνας δεν υπάρχει, αντιλαμβανόμενοι όμως το πώς πρέπει να κινηθείτε μπορείτε να σκεφτείτε διαισθητικά αν απαιτούνται αρκετά ή λίγα χρήματα. Θυμηθείτε πως πάντα σχεδιάζετε σε επίπεδο έτους (12 μηνών). Εναλλακτικά, είναι καλό να υπολογίζετε τι χρειάζεται να δαπανήσετε βάσει και των στόχων που έχετε ορίσει. Για παράδειγμα να εστιάσετε μόνο σε ενέργειες για την A Junior ή τους ενήλικες. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί περιορίζει περιττές δαπάνες και εστιάζει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Υπάρχει περίπτωση οι στόχοι σας για να ικανοποιηθούν να χρειάζονται μεγάλη επένδυση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε προτεραιότητες και να μεταφέρετε κάποιους στόχους στην επόμενη χρονιά. Μια άλλη μέθοδος budgeting είναι να παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό.
Αν ο ανταγωνισμός δαπανά πολλά χρήματα στο μάρκετινγκ, τότε αναγκαστικά θα πρέπει κι εσείς να προσανατολιστείτε προς τα εκεί. Αλλιώς, θα σας «καπελώσει» και δε θα φαίνεστε στην αγορά που δραστηριοποιείστε. Τέλος, μια άλλη μέθοδος budgeting είναι να προσδιορίσετε το marketing budget βάσει του τζίρου σας το συγκεκριμένο χρόνο. Κάθε αρχή χρονιάς (για τα κέντρο Ξένων Γλωσσών αυτή ορίζεται Σεπτέμβρη με Σεπτέμβρη) πρέπει να υπολογίζετε πού θα κλείσετε τη χρονιά σας σε επίπεδο τζίρου (πάντα βάσει εγγραφών).
Εάν βέβαια ο τζίρος αυτός δεν έρθει, τότε κατά τη διάρκεια του έτους πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το marketing budget. Να θυμάστε αποτελεσματικό μάρκετινγκ χωρίς επένδυση τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει!
Καλή Επιτυχία!
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ- Personal and Business Coach