Από likes σκίζουμε. Από buys όμως;

Οι followers στα social media δεν είναι απαραίτητα και πελάτες.

Όχι πολλά χρόνια πριν, η δημοφιλία μίας επιχείρησης, ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας φαινόταν, εκτός των πωλήσεων, μόνο μέσα από τις έρευνες αγοράς: χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες με αποτελέσματα, πολλές φορές οριακά και συζητήσιμα.

Και μετά ήρθε το like.

Ο μικροσκοπικός αντίχειρας που δείχνει προς τα πάνω απέκτησε για τον επιχειρηματία την αξία που έχει και για τον απλό ιδιώτη στις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις. Έγινε το παν! Οι ενέργειες digital marketing άρχισαν πλέον να αξιολογούνται βάσει μίας και μόνης ερώτησης “Πόσα likes έχουμε;”.

Προσθέστε σε αυτό το mix διάφορες, αμφιβόλου αξίας, συμβουλευτικές υπηρεσίες social media που τροφοδότησαν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο, και ξαφνικά ο “μαγικός αντίχειρας” μετατράπηκε στο ιερό δισκοπότηρο του marketing. Από likes λοιπόν σκίζουμε. Από… buys όμως πώς πάμε;

Δείτε παρακάτω κάποια βασικά λάθη που γίνονται από τις επιχειρήσεις στο θέμα των followers.

Ουκ εν τω πολλώ το sell

Η φράση “ουκ εν τω πολλώ το ευ” αποδίδεται σε έργο του συγγραφέα, ρήτορα και ποιητή Αθήναιου (τέλη 2ου μ.Χ. αιώνα). Είναι ακόμη πιο επίκαιρη, αν την παραφράσουμε, με θέμα τα likes στα σημερινά social media: Ουκ εν τω πολλώ το sell. Τα χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες likes στα social media δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως αν είναι φτωχά ποιοτικά ή fake.

Στην αρχή άλλωστε του boom, ειδικά στο Facebook, υπήρχαν εταιρίες που πουλούσαν likes – μπορούσες (και ακόμη μπορείς) να αγοράσεις 5 ή 10 χιλιάδες likes. Όμως η διαφορά ενός like με μία συναλλαγή είναι χαώδης. Μην προσπαθείτε να αυξήσετε τους αριθμούς των followers σας σε δυσθεώρητα επίπεδα, είναι άνευ σημασίας. Προσπαθήστε να πάρετε ουσιαστικά likes μέσα από αυθεντική διάδραση με το κοινό σας και δημιουργήσετε ένα ισχυρό community.

Δεν είστε blogger ούτε influencer

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που συναντώ σχεδόν καθημερινά είναι η λάθος νοοτροπία χρήσης των μέσων από τον επιχειρηματία. Δεν είστε ούτε blogger ούτε influencer. Είστε entrepreneur! Δεν χρειάζεται να ποστάρετε επί θεμάτων επικαιρότητας – εκτός και αν έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο.

Συγνώμη που σας το λέω ευθέως, αλλά το να δηλώσετε και εσείς στα Facebook post σας ότι “όλοι μαζί θα κερδίσουμε τον κορωνοϊό” είναι μία δήλωση με τόσο βάρος για τον πελάτη σας όσο και το βάρος ενός κουνουπιού στο φτερό ενός Airbus. Εάν όμως έχετε κάνει κάτι πραγματικό για τον κορωνοϊό, όπως πχ απολύμανση των χώρων σας κατά COVID-19 με αντιμικροβιακούς παράγοντες και ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, επιβάλλατε (ενώ δεν ήσασταν από την νομοθεσία υποχρεωμένος/η) τηλεργασία στο προσωπικό σας τότε ναι, να βγείτε να το πείτε.

Το μεγάλο λάθος: Lazy social

Άφησα για το τέλος, το μεγαλύτερο ίσως λάθος: τα “Lazy social”. Η φαινομενικά εύκολη φόρμουλα στα social media είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες ώστε οι followers να γίνονται σπάνια buyers. Σκεφθείτε το λίγο! Συνήθως, θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται στα social είναι να τα αναθέσουμε σε κάποιον στο γραφείο, την ανάρτηση ενός κειμένου, μιας φωτογραφίας και αναρίθμητων (!) hashtag.

Ακούγεται εύκολο ε;

Όμως, θα σας κάνω μία ερώτηση: ποιο άλλο κομμάτι της επιχειρηματικής σας καθημερινής μάχης είναι εύκολο και σας φέρνει πελάτες χωρίς κόπο; Η απάντηση είναι, φυσικά, “κανένα”! Είναι λοιπόν τουλάχιστον παράδοξο να περιμένετε από τα social media, όταν τα χειρίζεστε με τον παραπάνω, τρόπο να δείτε αποτελέσματα.

Εάν θέλετε σοβαρά αποτελέσματα από τα social media, πρέπει να δείτε τα social media σοβαρά, να μιλήσετε στην γλώσσα του κοινού που τα χρησιμοποιεί και να γίνεται μέλος της κοινότητάς τους. Αλλιώς θα είστε πάντα παρείσακτοι.

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

www.marketingconsultant.gr


 

espa