Είμαι νέα καθηγήτρια, ενδιαφέρομαι να διδάξω, αλλά δεν έχω πείρα από συνεντεύξεις. Θα ήθελα μερικές συμβουλές και καθοδήγηση ως προς το πως να φέρομαι, αλλά και τι είδους ερωτήσεις συνήθως γίνονται στις συνεντεύξεις και πως να τις απαντήσω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι η συνέντευξη και για την υποψήφια, αλλά και για τον/την υπεύθυνο είναι μία «τέχνη». Ό,σο περισσότερο εμπειρία έχει ο/η υπεύθυνος, τόσο ευκολότερη γίνεται η συνέντευξη, γιατί ξέρει τι ερωτήσεις να απευθύνει και που να εστιάσει. Επίσης, δεν σπαταλάει το χρόνο του/της και εκμαιεύει τις απαντήσεις που τον/την ενδιαφέρουν. 

Κάθε τι που έχει σχέση με άτομα και επικοινωνία, ιδιαίτερα μια συζήτηση που αφορά στη συνέντευξη,  απαιτεί αρκετό χρόνο. Στο σημείωμα όμως αυτό θα εστιάσουμε στα πιο σημαντικά σημεία και στις πιο βασικές στρατηγικές που πρέπει να γνωρίζουν οι  υποψήφιοι, όχι μόνο για μία θέση διδασκαλίας, αλλά γενικά για μια οποιαδήποτε θέση εργασίας. 

Η συζήτηση και οι στρατηγικές που ακολουθούν αφορούν και σε υποψηφίους που έχουν πείρα και προϋπηρεσία. 

Όταν κάποιος γνωρίζει και μπορεί να χειριστεί τα βασικά, τότε θα πρέπει να έχει υπόψη του και λίγο πιο εξειδικευμένες απαντήσεις οι οποίες έχουν σχέση με το γνωστικό του/της αντικείμενο. 

Κάθε συνέντευξη ακολουθεί ένα δικό της «σενάριο» το οποίο έχει τρία μέρη:
Ι. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΙΙ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΙΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ι. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
1. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ένα Βιογραφικό Σημείωμα (ΒΣ) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.Και πρέπει να είναι σωστά και περιεκτικά προετοιμασμένο και με αισθητική εμφάνιση. Το ΒΣ πρέπει να σταλεί ΠΡΙΝ τη συνέντευξη. 

2. ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
Άψογα προετοιμασμένοι, δηλ. να έχετε μελετήσει το Βιογραφικό σας Σημείωμα, το οποίο πρέπει να είναι απόλυτα αληθές και περιεκτικό. Βοηθάει να αναφέρει και εργασίες που έχετε κάνει, ακόμη και αν είναι άσχετες προς τη διδασκαλία. 
Χρειάζεται να θυμόσαστε σχετικές ημερομηνίες, τους τίτλους των βιβλίων που έχετε διδάξει, και
Εάν δεν έχετε διδακτική πείρα, τότε τα πιο πρόσφατα βιβλία που χρησιμοποιήσατε ως μαθητές. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιλογή του βιβλίου Τάξης μπορεί να εξηγήσει πολλά, ως προς την κατάρτιση σας, στην πεπειραμένη/εξειδικευμένη υπεύθυνο. Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος όμως, αλλά το δικό σας ενδιαφέρον ως προς την ξένη γλώσσα που σπουδάζατε και, εφόσον τώρα θέλετε να διδάξετε, το ενδιαφέρον και η περιέργεια σας ως προς το πως διδαχτήκατε από τα βιβλία αυτά.) 
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενημερωθεί ως προς το σχολείο/οργανισμό/επιχείρηση και να γνωρίζετε που πράγματι έχετε κάνει αίτηση να εργαστείτε. (Όλα τα σοβαρά σχολεία έχουν ιστοσελίδα!)

3. ΨΥΧΙΣΜΟΣ
Λίγο πριν τη συνέντευξη,  μία αυτοσυγκέντρωση: --πάρτε 1 – 2 βαθειές εισπνοές-εκπνοές, --σκεφτείτε κάτι θετικό και ευχάριστο και --εστιάστε σε ένα από τα πιο δυνατά σας σημεία, ως προς  την προσωπικότητά σας. 


4. ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ
• Σκεφτείτε αν συνηθίζετε να κινείτε τα χέρια σας πολύ, ή να κινείτε νευρικά τα πόδια σας όταν κάθεστε, ή να σφίγγετε τις παλάμες σας.
Γενικά, προσπαθήστε να είσαστε ήρεμοι, να δείχνετε αυτοπεποίθηση και να κοιτάζετε τον/την υπεύθυνο στα μάτια καθώς συνομιλείτε. 
Αυτό ακριβώς το σημείο είναι και το πιο σημαντικό: έχετε ένα επαγγελματικό διάλογο, μία επικοινωνία με έναν άλλο επαγγελματία (professional).

ΙΙ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: 
1. Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Ειναι κοινό μυστικό οτι μέσα στα πρώτα 90’’ ξέρουμε αν μας αρέσει ένας υποψήφιος ή όχι. Χρησιμοποιούμε τα επόμενα 30 λεπτά με 1 ωρα για να πείσουμε τον εαυτό μας οτι εχει δίκιο. 
Η πρώτη εντύπωση κερδίζεται από την εμφάνιση, το βάδισμα, την ομιλία και τη χειραψία μας. Η εμφάνιση πρέπει να είναι απλή αλλά επαγγελματική. Σορτς, μίνι φουστες, μεγάλα ντεκολτέ ή σχισμένα τζηνς, δεν αποτελούν επαγγελματική εμφάνιση στην συνέντευξη,  αλλά ούτε και στην Τάξη ή το χώρο εργασίας, αργότερα. 

2. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
Δίνετε απαντήσεις συγκροτημένες, άμεσες, εξειδικευμένες (ό,που αυτό είναι δυνατό).  Δείξτε πως μπορείτε να γίνετε η «λύση» στο πρόβλημά τους.
Εκτός από πολύ λίγες ευθείες ερωτήσεις όπου η απάντηση είναι ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ, δίνετε απαντήσεις περιεκτικές και οι οποίες βοηθούν τον συνομιλητή σας να δημιουργήσει άποψη για τον χαρακτήρα και τις γνώσεις σας. 
Να είσαστε σίγουροι για τις δεξιότητές σας, τα ταλέντα και ταδυνατά σας σημεία. Και, έτοιμοι να τα συζητήσετε. Μην το θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι διαβάζουν προσεκτικά το ΒΣ σας. 
ΤΟΝΙΣΤΕ τι μπορείτε να προσφέρετε ΚΑΙ από την εργασιακή σας εμπειρία, ό,που και αν ήταν αυτή, αλλά και από την επιμόρφωσή σας (εάν πρόκειται για πεπειραμένους επαγγελματίες). 
Η ειλικρίνεια εντυπωσιάζει.  Αν δεν γνωρίζετε κάτι, μην προσποιηθείτε ή προσπαθήστε να το κρύψετε. Δηλώστε το απλά, αλλά δείξτε οτι είσαστε έτοιμοι να μάθετε. 
Εάν δεν έχετε διδακτική πείρα, χρησιμοποιείστε την πείρα σας απο άλλες μορφές εργασίας—ό,που μπορείτε--για να απαντήσετε ερωτήσεις που έχουν σχέση με οργάνωση, καθώς και με θέματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας μέσα σε ομάδες. 
Το πιο σημαντικό όμως είναι να είσαστε ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ, απλοί, άμεσοι, συγκροτημένοι.

ΙΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η συνέντευξη είναι αμφίδρομη. Έχετε και εσείς το δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις. 
Πριν τη συνέντευξη, θα πρέπει να έχετε σημειώσει τα 3-4 θέματα που είναι σημαντικά για σας, π.χ. μεθοδολογία και κανονισμοί σχολείου, επίπεδα τάξεων που θα διδάξετε, βιβλία που χρησιμοποιεί το σχολείο, ωράριο, αμοιβή, ασφάλιση, επιπλέον υποχρεώσεις, αξιολόγηση και εξέλιξη. 
Βέβαια, τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα επιβάλλεται να έχουν καλυφθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αν όμως ορισμένα δεν εχουν συζητηθεί,  τότε είναι υποχρέωσή σας να κάνετε εσείς τις ερωτήσεις αυτές για να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για το χώρο στον οποίο επιθυμείτε να εργαστείτε. 
Οι πιο συνήθεις ερωτήσεις  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σε καθηγητές/καθηγήτριες έχουν σχέση με:
- τη γνώση τους σχετικά με τη διοίκηση των μαθητών στην Τάξη,
- εάν και ποια οπτικοακουστικά μέσα και τεχνολογία χρησιμοποιούν,
- το είδος σχέδιου μαθήματος που προετοιμάζουν, και
- βέβαια, πόσο καλά χειρίζονται την ξένη γλώσσα που θα διδάξουν. 


Να θυμόσαστε ότι όλοι οι εργοδότες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με επαγγελματίες που είναι εργατικοί, συνεπείς, συγκροτημένοι, γνωρίζουν το αντικείμενό τους και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια επιμόρφωσης.

Εάν σας ενδιαφέρει η θέση σαν πρόκληση και εξέλιξη και ΟΧΙ ΜΟΝΟ σαν μία θέση εργασίας, τότε μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με επιτυχία.

Καλή τύχη στο νέο σας επάγγελμα ή στην καινούργια σας θέση, 
Suzanne και Λιλίκα


espa