Πουλώντας εκπαιδευτικά προϊόντα χρησιμοποιώντας την συναισθηματική νοημοσύνη.

Οι άνθρωποι παλαιότερα αντιμετώπιζαν την επιχειρηματικότητα αυστηρά και αποστασιοποιημένα. Πίστευαν πως τα συναισθήματα ήταν χάσιμο χρόνου και πως δεν προσέθεταν στην ανάπτυξη. Αντίθετα όμως έχει αποδειχθεί πως η συναισθηματική νοημοσύνη έγινε απαραίτητο κομμάτι του σύγχρονου "επιχειρείν". Η ικανότητα σας να μπορείτε να νιώσετε τα συναισθήματα των πελατών σας και να επικοινωνήσετε με επιτυχία είναι όσο ποτέ επιτακτική, ειδικά στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης καθώς έχετε απέναντί σας γονείς με ανησυχίες και άγχος για το παιδί τους και παιδιά που τώρα διαμορφώνουν τις προσωπικότητες και θέτουν τις βάσεις τους για το αύριο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη στοχεύει στο να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τα συναισθήματα σας για να προκαλέσετε  θετική επιρροή εντός και εκτός της επιχείρησης σας. Ο μόνος τρόπος όμως για να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματα σας προς όφελος της επιχείρησής σας  και να «αγγίξετε» τους πελάτες σας βελτιώνοντας αποτελεσματικά την επικοινωνία σας μαζί τους, είναι να αναπτύξετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες. Διαβάστε μερικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν στον στόχο αυτό:

1. Να θυμάστε πως το περιεχόμενο του μηνύματος σας έχει  σημασία μόνο εάν βρίσκει ουσία σ’ αυτό ο παραλήπτης και το κατανοήσει. Τις περισσότερες φορές όταν ένα μήνυμα δεν φτάνει ευθύνεται ο πομπός και όχι ο δέκτης. Ο παραλήπτης πρέπει να νιώθει σεβαστός και να μην νιώθει πως πιέζεται από εσάς για να σας ακούσει. Αφήστε τον μιλήσει και επιβεβαιώστε πως κατάλαβε!

2. Το να κερδίζετε δεν σημαίνει πως έχετε πετύχει. Με άλλα λόγια το να υπερτερείτε πάντα του ανταγωνισμού και όλη σας η προσοχή είναι στραμμένη σ’ αυτό προσπαθώντας συνέχεια να τον ξεπεράσετε, είναι επικίνδυνο. Υπάρχει περίπτωση να παραμελήσετε τους υπάρχοντες πελάτες σας και να δώσετε όλη σας την προσοχή μόνο σε πιθανούς νέους πελάτες. Έτσι θα χάσετε πολύτιμες ευκαιρίες να έρθετε κοντά τους υπάρχοντες πελάτες σας, να τους «ακούσετε» και να δημιουργήσετε μια βιώσιμη και μακροχρόνια σχέση! Θυμηθείτε πως τις περισσότερες φορές τα παιδιά ξεκινούν από τη Α Junior και μένουν αρκετά χρόνια μαζί σας!

3. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες, αγοράζουν λύσεις σε ανάγκες ή οφέλη. Σκεφτείτε πως οι γονείς δεν αγοράζουν μαθήματα Αγγλικών αλλά το πτυχίο, δηλαδή την επιτυχία του παιδιού τους μελλοντικά στον επαγγελματικό στίβο. Αν δείτε έτσι κάθε μορφή επικοινωνίας με τους πελάτες σας θα μπορέσετε να δημιουργήσετε επιχειρήματα που θα μιλούν ακριβώς στην καρδιά τους!

4. Προσπαθήστε να καταλάβετε εκτός από τα συναισθήματα του πελάτη σας, και τη μεταξύ σας σχέση. Θυμηθείτε πως ο άνθρωπος δεν είναι ένα μοναχικό ον και κάθε μας επαφή και κάθε μας εμπειρία με κάποιον άλλον, έρχεται και προσθέτει σ’ αυτή τη σχέση και τη χτίζει... ή τη γκρεμίζει. Άρα κάθε επαφή με τους πελάτες σας, εκτός από τη συγκεκριμένη στιγμή, κρύβει το πριν και το μετά της μεταξύ σας σχέσης. 

5. Να έχετε ένα στόχο. Κάθε επικοινωνία έχει ένα στόχο. Ο τρόπος που διαμορφώνετε τις φράσεις, οι λέξεις που τονίζετε και η αλληλουχία των προτάσεων σας βοηθούν υποσυνείδητα να φτάσετε τον στόχο σας. Να θυμάστε πως πρέπει να αξιολογείτε σε κάθε περίπτωση την αντίδραση του άλλου όχι μόνο σε σχέση με αυτό που λεκτικά είπατε, αλλά και με αυτό που πραγματικά θέλατε να του «περάσετε» καθώς ο δέκτης υποσυνείδητα με τη δική του συναισθηματική νοημοσύνη σας «νιώθει».

Καλή επιτυχία!
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ
www.marketingconsultant.gr

espa