5 ιδιαίτεροι τρόποι για να πείτε “ευχαριστώ” στην πελάτη σας.
Ευχαριστώ. Thank you. Merci. Danke. Gracias. Grazie. Obrigado. Tack. Spasiba. Arigato. Το ξέρετε σε πολλές γλώσσες και το λέτε καθημερινά πολλές φορές. Είναι αναπόσπαστο μέρος του επιχειρείν και όταν είναι αυθεντικό, συμβάλλει στο “ευ επιχειρείν” και στο χτίσιμο μιας μακροχρόνιας σχέση με τον πελάτη.
Όμως, το “ευχαριστώ” έχει ένα πρόβλημα. Επειδή είναι τόσο καθημερινό, τόσο συνηθισμένο και αναμενόμενο, πολλές φορές γίνεται προβλέψιμο, τυποποιημένο, ρομποτικό. Η λύση; Δημιουργήστε το δικό σας, ιδιαίτερο “ευχαριστώ”. Δείτε στο άρθρο μου που ακολουθεί 5 τρόπους για να το κάνετε.
Ένα γράμμα αξίζει χίλια emails
Έχετε ακούσει την έκφραση “μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις”; Το ίδιο ισχύει και με το παλιό, πατροπαράδοτο γράμμα. Ένα γράμμα αξίζει χίλια emails. Σε έναν κόσμο όπου ο πελάτης σας δέχεται εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και “σπαμάρεται” ανελέητα καθημερινά, ένα γράμμα σε έναν όμορφο φάκελο, με το λογότυπό σας θα είναι μία όμορφη έκπληξη.
Τι μπορεί να περιέχει το γράμμα; Εγώ θα έβαζα μία ιδιαίτερη προσφορά για τον πελάτη, πάντα συνοδευόμενη από ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Εσείς μπορείτε να αφήσετε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και να πείτε το “ευχαριστώ” σας με τον δικό σας τρόπο (ακόμα και αρωματίζοντας τον φάκελο)!
Το “ευχαριστώ” είναι στο χέρι σας
Και κυριολεκτώ. Είναι συγκεκριμένα στο χέρι με το οποίο γράφετε, είτε το δεξί είτε το αριστερό. Μία χειρόγραφη, προσωποποιημένη κάρτα μαζί με το πωληθέν αντικείμενο ή υπηρεσία, με ένα ειλικρινές “ευχαριστώ” γραμμένο με τον γραφικό σας χαρακτήρα, αποκτά άλλη αξία.
Φυσικά, το χειρόγραφο δεν είναι για όλους. Εάν η επιχείρησή σας είναι μεγάλη και οι πελάτες σας δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, θα χρειαζόσασταν τον στρατό του Αι Βασίλη για να γράψει όλα αυτά τα χειρόγραφα “ευχαριστώ”. Περιοριστείτε στους VIP και VVIP – ή πείτε το “ευχαριστώ” σας με τον επόμενο τρόπο.
Δώστε στον πελάτη αυτό που δεν έβρισκε
Σαν επιχείρηση, έχετε συγκεκριμένους κωδικούς, προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλές φορές, αυτό που ζητά ένας πελάτης, είτε πρόκειται για μία εξωτική γεύση από κάποιο γλυκό της Καραϊβικής, είτε για ένα ειδικό δέσιμο σε ένα μονόπετρο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που μπορείτε να προσφέρετε.
Κάντε το έξτρα μίλι. Αναζητήστε αυτό το εξωτικό γλύκισμα, ερευνήστε το ειδικό δέσιμο και ενημερώστε τον πελάτη σας ότι μπορείτε πλέον να ικανοποιήσετε την επιθυμία του. Αυτός είναι ένας από τους πιο σπάνιους τρόπους για να πείτε “ευχαριστώ” στον πιστό πελάτη. Απαιτητικός μεν, και με αρκετά logistics για εσάς, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Προσωποποιήστε το “ευχαριστώ” σας
Το δώρο γενεθλίων και ονομαστικής εορτής προς τον πελάτη σας με τη μορφή έκπτωσης ή προσφοράς είναι ένας όμορφος τρόπος για να πείτε “ευχαριστώ” από τη μεριά σας. Γιατί όμως να μην την προχωρήσετε ακόμη παραπέρα; Ίσως μία τούρτα με το όνομά της πελάτισσας από την πατισερί σας; Μία πετσέτα με τα αρχικά του πελάτη από το κατάστημά σας;
Οι πελάτες σας όχι μόνο θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα μία τόσο σπάνια κίνηση, αλλά θα περάσουν πλέον σε ένα άλλο επίπεδο σύνδεσης και πιστότητας με το brand σας. Προσοχή όμως: μην αμελήσετε το follow up στα επόμενα γενέθλια ή στην επόμενη ονομαστική εορτή.
Πάρτε το “ευχαριστώ” προσωπικά
Πόσο προσωπικά; Σε βαθμό που εσείς, ο ίδιος, επικοινωνείτε με τον πελάτη σας για να τον ευχαριστήσετε μέσω τηλεφωνήματος, Viber, τηλεδιάσκεψης κλπ. Αυτός είναι ο υπέρτατος τρόπος για να πείτε “ευχαριστώ” (απλά, φανταστείτε πώς θα νιώθατε εάν ο Elon Musk σας ευχαριστούσε προσωπικά με ένα τηλεφώνημα για το Tesla που αγοράσατε). Κρατήστε τον για τους πελάτες εκείνους που δεν θέλετε επ’ ουδενί τρόπο να χάσετε.
Κάνατε όλα τα παραπάνω; Συγχαρητήρια, έχετε κερδίσει την πιστότητα του πελάτη σας για πολλά ακόμη χρόνια!
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ
& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων