3 τρόποι για να ανοίγουν οι πελάτες τα mail σας.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους και τους θεωρητικούς φυσικούς, η μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του χωροχρόνου, όπου οι ασύλληπτα μεγάλες βαρυτικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στην ύλη, αλλά και ούτε καν στο φως να ξεφύγουν. Κανείς δεν ξέρει τι βρίσκεται πίσω από τον ορίζοντα γεγονότων (event horizon) μίας μαύρης τρύπας.
Υπάρχουν άραγε νέα σωματίδια, που αν τα παρατηρήσουμε, θα αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το σύμπαν; Μήπως υπάρχουν νέες μορφές ενέργειας που αν ποτέ χαλιναγωγούντο, θα άλλαζαν τον ίδιο μας τον κόσμο; Τέλος, μήπως υπάρχει εκείνο το email που στείλατε τη Δευτέρα μαζικά στους πελάτες σας και από τότε αγνοείται παντελώς η τύχη του;
Η μαύρη τρύπα των emails είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα που καμία επιχείρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοεί, ανεξαρτήτως μεγέθους. Δείτε περισσότερα για το ενδιαφέρον αυτό θέμα και τρεις δοκιμασμένους τρόπους για να αυξήσετε τη συχνότητα με την οποία οι πελάτες ανοίγουν τα emails σας στο άρθρο μου που ακολουθεί.
Η δύναμη του email
Για κάποιους marketers, το email μπορεί να φαίνεται κουραστικό, βαρετό, παρωχημένο ή αδιάφορο. Διαφωνώ! Μην κάνετε αυτό το λάθος και μην αγνοείτε το email, στην προσπάθειά σας να βρείτε το επόμενο ψηφιακό, ιερό δισκοπότηρο. Δείτε κάποιους αριθμούς, που, ως γνωστόν, λένε πάντα την αλήθεια:
- Το 2025, θα υπάρχουν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια κάτοχοι email στον κόσμο.
- Κάθε μέρα, στέλνονται και λαμβάνονται παγκοσμίως περίπου 350 δισεκατομμύρια emails.
- 33% όλων των τμημάτων marketing στέλνουν εβδομαδιαία emails στους πελάτες τους. (εσείς;)
- Και, το σημαντικότερο από όλα, 20% των emails των εταιρειών προς τους πελάτες τους, δεν φτάνουν ποτέ στο inbox του πελάτη. Εξαφανίζονται στη μαύρη τρύπα των emails, είτε πηγαίνοντας στο spam, είτε λαμβάνοντας συνολικό block.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε όχι μόνο το open rate αλλά και το conversion rate των emails σας;
#01. Το θέμα είναι το θέμα
Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο πελάτης σας είναι ο αποστολέας και το θέμα του email. Εάν η μάρκα σας έχει κερδίσει κάποιο βαθμό brand awareness στο μυαλό του καταναλωτή, έχετε ξεπεράσει ήδη ένα εμπόδιο (εάν είστε παντελώς άγνωστοι, αναμένετε υψηλότερο delete). Πάμε όμως τώρα στη δεύτερη “πίστα”, το θέμα του email σας.
Ένας δοκιμασμένος τρόπος για να ανοίγονται περισσότερα emails είναι να προτιμάται η σαφήνεια από τη δημιουργικότητα. Έχω συνεργάτες κειμενογράφους που “φέρουν βαρέως” το γεγονός ότι η δημιουργικότητα μπαίνει σε δεύτερο ρόλο, αλλά τους εξηγώ ότι εκτός από το θέμα του email υπάρχει και το κείμενο, όπου εκεί μπορούν να δείξουν το ταλέντο τους.
Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία αλυσίδα κομμωτηρίων, με πολύ καλό όνομα στην αγορά, και ειδικότητα στη βαφή. Ποιο email θεωρείτε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να ανοιχτεί από τις πελάτισσές σας;
- Θέμα Α (με δημιουργικότητα): Αύριο Τετάρτη και χρυσαφί… βαφή!
- Θέμα Β (με σαφήνεια): Αύριο Τετάρτη -50% σε όλες τις βαφές!
Όταν το θέμα του email είναι σαφές, θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση σε σχόλια, tweets, Facebook likes, traffic, subscriptions και σε κάθε άλλο πιθανό metric. Μην το ξεχνάτε ποτέ.
#02. Email στο κινητό
Η μεταμόρφωση του κινητού, εδώ και 30 χρόνια από ένα μέσο επίδειξης για τους λίγους σε ένα εργαλείο για όλους έχει πλέον ολοκληρωθεί. Μαζί με την έλευση των smartphones άλλαξαν και οι συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τα emails. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από 40% των emails καταναλώνονται πλέον από το κινητό.
Ποιο είναι όμως το πραγματικό σοκ; Ότι 80% και πλέον των emails που στέλνονται από επιχειρήσεις δεν έχουν γίνει optimized για mobile. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι πελάτες δεν πρόκειται να ανοίξουν ένα email σε άλλη πλατφόρμα εκτός του κινητού τους, για αυτό είναι σημαντικό να πετύχετε αυτό που θέλετε με την πρώτη.
Εάν το email σας αναγκάσει τον χρήστη να κάνει επιπλέον δουλειά για να το διαβάσει, όπως το να κάνει zoom in ή zoon out, ή ένα μαρτυρικό swipe δεξιά και αριστερά, τον χάσατε, όσο καλή και αν είναι η προσφορά σας.
#03. Καθαρίστε και ανανεώστε τις λίστες email
Οι λίστες email αφορούν ανθρώπους και όχι αγάλματα σε πλατείες που στέκονται αναλλοίωτα στον χρόνο. Για αυτόν τον λόγο, είναι δυναμικές και αλλάζουν συνεχώς. Ένας πελάτης μπορεί να σας έχει διαγράψει, να μην παίρνει πλέον τα mail σας, να έχει αποδημήσει σε άλλη χώρα ή ακόμη και να έχει αποδημήσει εις Κύριον.
Έχει υπολογιστεί ότι οι λίστες email που έχετε, χάνουν την αξία τους, κατά 22% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 4 με 5 χρόνια, θα σας είναι εντελώς άχρηστες. Η συμβουλή μου είναι, τέσσερις φορές το χρόνο, στο τέλος κάθε τριμήνου (για να το θυμάστε και να μην το αμελείτε) να αφαιρείτε από τις λίστες σας παραλήπτες που δεν ανοίγουν ποτέ τα emails σας.
Αυτό θα αυξήσει εντυπωσιακά τόσο το open rate, όσο και το click-through rate και θα μειώσει επιπλέον το κόστος του software που χρησιμοποιείτε. Παράλληλα, προσπαθήστε να ανανεώσετε τις λίστες σας, με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο: μία προσφορά που ο πελάτης σας απλά δεν θα μπορεί να αρνηθεί.
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ
& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων