Ποια συμβουλή για την επιχείρησή σου είναι η σωστή;

Πριν ακούσεις συμβουλές άκουσε τι πρέπει να κάνεις πριν τις συμβουλές.

Θέλω να κάνετε μία υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι κάνετε θεραπευτικές συνεδρίες με έναν πολύ καλό ψυχολόγο. Πόσο καλό; Ας πούμε ότι πρόκειται για τον καλύτερο ψυχαναλυτή του κόσμου, με βιβλία που έχουν ξεπεράσει τα δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεων παγκοσμίως. Ας υποθέσουμε επίσης ότι το οικονομικό δεν είναι το πρόβλημα, μπορείτε να έχετε όσες συνεδρίες και όσες συμβουλές επιθυμείτε, εφ’ όρου ζωής.

 

 

Τώρα, ας πούμε ότι βρίσκεστε στον γνωστό καναπέ, με τον γκουρού της ψυχανάλυσης με το μπλοκάκι ή το iPad ανοιχτό, έτοιμο να ακούσει την ιστορία σας. Εσείς όμως, σε αυτό το σημείο, για κάποιο περίεργο λόγο, αρχίζετε να περιγράφετε, αντί για τον εαυτό σας, τον… αδελφό σας. Επαγγελματικά, προσωπικά, οικογενειακά.

Θα εκπλαγείτε μετά αν ανακαλύψετε ότι οι συμβουλές του καλύτερου ψυχαναλυτή στον πλανήτη δεν σας ωφελούν;

Το ίδιο συμβαίνει και με το επιχειρείν. Για να πάρετε σωστές συμβουλές για την επιχείρησή σας από οποιονδήποτε ειδικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε προκαταβολικά. Δείτε ποια στη συνέχεια του άρθρου μου.

#01. Ανοίξτε στις προτάσεις των άλλων

Στην καριέρα μου έχω συναναστραφεί με εκατοντάδες επιχειρηματίες, κάθε προσωπικού στιλ: εξωστρεφείς, εσωστρεφείς, και ενδιάμεσου στιλ. Ωστόσο, ακόμη και ο πιο “έξω καρδιά” επιχειρηματίας είναι δύσκολο να ανοιχτεί αμέσως στις προτάσεις των άλλων. Έχοντας κτίσει κάτι από το μηδέν ή, στην περίπτωση των οικογενειακών επιχειρήσεων, διατηρώντας το εν ζωή, αποκτάτε την αίσθηση ότι ο καλύτερος σύμβουλός σας είναι μόνο ο εαυτός σας.

Όμως, αν πρόκειται να προσλάβετε ένα στρατό από επαγγελματίες και συμβούλους marketing για να κάνετε στο τέλος αυτό που είχατε αποφασίσει εξαρχής, κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Εσείς χάνετε τα χρήματά σας και οι σύμβουλοι χάνουν τον χρόνο τους. Πριν λοιπόν πάρετε οποιαδήποτε συμβουλή, βεβαιωθείτε ότι θέλετε να πάρετε μια συμβουλή. Αλλιώς θα ήσαστε σαν τον ξεροκέφαλο που “ξεχνάει” να πάρει τα φάρμακά του και δεν βελτιώνεται ποτέ.

#02. Παραδεχθείτε τις αδυναμίες σας

Κανένας δεν είναι τέλειος, ακόμη και εσείς. Πριν προχωρήσετε στο να πάρετε συμβουλές πρέπει να προσδιορίσετε και να γνωρίζετε καλά τα αδύνατά σας σημεία. Δεν είναι εύκολο! Πολλές φορές η αδράνεια ενός συστήματος είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει την εύρεση αδυναμιών (δυστυχώς, για αυτό τον λόγο έχουν γίνει και οι περισσότερες τραγωδίες της NASA, και όχι μόνο, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί).

Άλλες φορές πάλι, το επιχειρείν αντικαθίσταται από το “στρουθοκαμηλίζειν”. Αρνείστε να γίνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και δεν παραδέχεστε ότι ενώ μπορεί να είστε σπουδαίοι, ακόμη και διεθνούς κλάσης στις πωλήσεις, ίσως παίρνετε κάτω από τη βάση στις προσλήψεις, και μπορεί από εκεί να ξεκινάνε όλα τα δεινά σας. Επιπλέον, το να παραδεχθείτε τις αδυναμίες σας, θα σας φέρει και ένα πολυπόθητο peace of mind που θα επεκταθεί και στην προσωπική σας ζωή.

#03. Περιορίστε τον κύκλο σας

Όπου λαλούν πολλοί σύμβουλοι, αργεί να ξημερώσει. Καλώς αποφασίσατε ότι θα χρειαστείτε συμβουλές για τα θέματα που σας βασανίζουν. Όμως, εάν πάρετε 50 γνώμες, θα δυσκολευθείτε πολύ να διακρίνετε ποια συμβουλή για την επιχείρησή σας είναι η σωστή. Αντί να αναλύσετε, θα παραλύσετε. Η πρότασή μου είναι να πάρετε το πολύ μέχρι 3 συμβουλές – οτιδήποτε από εκεί και πάνω είναι πλήθος.

Επιπλέον, η αναζήτηση συμβουλών από τον στενό οικογενειακό σας κύκλο, ενώ έχει πλεονεκτήματα (σας ξέρουν καλύτερα από τον καθένα), μπορεί λόγω των καλών προθέσεών τους ή και του φόβου τους για την ψυχική και σωματική σας υγεία, να απέχει πολύ από αυτό που πραγματικά χρειάζεται η επιχείρησή σας. Ναι, πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα υπάρχει μία μεγάλη γυναίκα (και το αντίστροφο), αλλά πολλές φορές υπάρχει ένας καλός εξωτερικός σύμβουλος.

#04. Πηγαίνετε πίσω στις ρίζες σας

Ίσως πρόκειται για τον πρώτο σας συνέταιρο, που αφήνοντας την επιχείρηση σε εσάς, καλλιεργεί αμέριμνος τον κήπο με τα ζουμπούλια του στο χωριό του. Ή μπορεί να είναι ο πρώτος σας γραφίστας, που πριν 20 χρόνια σας έφτιαξε το αρχικό σας λογότυπο και τα πρώτα σας έντυπα, στην προ social media εποχή, τον οποίο πάντα εμπιστευόσασταν.

Όποιος και είναι όμως, είναι σίγουρο ότι δεν δημιουργήσατε την επιχείρησή σας μόνος σας. Δεν είστε θεός, όσο και αν μερικές φορές το νομίζετε. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το DNA της επιχείρησής σας, τις αξίες της και την πορεία της μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικοί σύμβουλοι σε μια δύσκολη στιγμή. Και ακόμη και αν δεν πάρετε τη συμβουλή του πρώην συνέταιρού σας, μπορείτε τουλάχιστον να πάτε για τσίπουρα μαζί του, στην ταβέρνα του χωριού. Καθόλου άσχημα!

#05. Φέρετε μέσα εξωτερικούς συνεργάτες

Αυτή η κίνηση είναι πολλές φορές η δυσκολότερη όλων. Σε μία εποχή που το προβάδισμα ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας διαρκεί πλέον μόλις εβδομάδες ή ακόμη και μέρες, κανείς δεν θέλει να αποκαλύπτει στον “έξω κόσμο” περισσότερα από όσα είναι απολύτως απαραίτητα.

Ωστόσο, η καθαρή ματιά ενός εξωτερικού συνεργάτη είναι πολλές φορές απαραίτητη. Μην ξεχνάτε ότι εσείς δεν μπορείτε να δείτε το σημείο στο οποίο στέκεστε, ενώ οι άλλοι μπορούν. Φυσικά, ο συνεργάτης σας πρέπει να είναι εχέμυθος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν ένας καλός συνεργάτης δεν ήταν εχέμυθος, δεν θα είχε φτιάξει τη φήμη που τον ακολουθεί.

Κάνετε λοιπόν τις παραπάνω κινήσεις και είναι σίγουρο ότι θα πάρετε τις καλύτερες συμβουλές.

www.marketingconsultant.gr

espa