Συναισθηματική υποστήριξη μαθητών

Καθώς η διδασκαλία και η εκμάθηση εξακολουθούν να προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, θέλουμε οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς τους να αισθάνονται ότι είμαστε δίπλα τους.

Η ποιότητα ζωής είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση, αλλά γίνεται ακόμα πιο σημαντική κατά την περίοδο αλλαγών. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους και να παρακινήσετε τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις, ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Η νέα εκπαιδευτική εμπειρία μπορεί να διαφέρει από την προηγούμενη και η μετάβαση σε αυτή μπορεί να απαιτεί χρόνο και περαιτέρω υποστήριξη. Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο για να ανταλλάξετε ιδέες και σκέψεις με τους μαθητές σας.

Η κα Miranda Hamilton, Exam Support Manager, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε τους μαθητές σας:

Σημαντική συμβουλή!

Η επιστροφή στην τάξη μπορεί να είναι συναρπαστική για κάποιους μαθητές, αλλά σε άλλους μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ακόμα και εσείς, μπορεί επίσης να νιώθετε αγχωμένοι. Βρείτε πρακτικές συμβουλές για συναισθηματική υποστήριξη, πριν την επιστροφή σας στα μαθήματα Αγγλικών.

Συμβουλές για συναισθηματική υποστήριξη


Video: Συναισθηματική υποστήριξη για μαθητές και καθηγητές

Αυτό το video από το online event 'Cambridge Live Experience' σας δείχνει πώς μπορείτε να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη στους μαθητές σας.Πώς μπορώ να παρακινήσω τους μαθητές μου να επιστρέψουν στην τάξη;

Η πανδημία Covid-19 έχει μεταμορφώσει τον κόσμο των μαθητών. Τι μπορούν να κάνουν οι καθηγητές για να τους παρακινήσουν να ασχοληθούν εκ νέου με την εκμάθηση Αγγλικών;

Δώστε νόημα στην εκμάθηση

Ορίστε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και μοιραστείτε τους με τους μαθητές σας, για να τους δώσετε μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Όπως, για παράδειμα, η προετοιμασία για μια εξέταση.

Μιλήστε για την κατάσταση

Η κατανόηση του πώς νιώθουν οι μαθητές σας για την πανδημία, θα σας βοηθήσει να τους υποστηρίξετε ώστε να επανέλθουν στα μαθήματα. 

Δοκιμάστε τα lesson plans που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια του Covid-19:

Lesson plan ''Η ζωή στο lockdown" (επίπεδο B1)

Lesson plan "Η ζωή στο lockdown" (επίπεδο B2-C1)

Δημιουργήστε ένα ''motivation wall''

Δημιουργήστε έναν τοίχο με θετικά μηνύματα, είτε μέσα στην τάξη, είτε σε μια πλατφόρμα, όπως το Padlet. Χρησιμοποιήστε το και μοιραστείτε σύντομα ενθαρρυντικά μηνύματα κάθε εβδομάδα.

''Ο λόγος στους μαθητές'' κάθε Παρασκευή!

Δώστε στους μαθητές σας πέντε λεπτά κάθε Παρασκευή για να μοιραστούν την καλύτερη στιγμή της εβδομάδας, π.χ. κάτι που έκαναν καλά ή ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Οι μαθητές μπορούν να γράφουν τη σκέψη τους στο ''motivation wall''.

Δοκιμάστε διάφορες ιδέες και δείτε τι ταιριάζει καλύτερα στην τάξη σας. Καλή επιτυχία!


Κάποιοι από τους μαθητές μου πιστεύουν ότι έχουν ξεχάσει πώς να μιλάνε Αγγλικά. Πώς μπορώ να τους βοηθήσω να επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους στο speaking;

Οι μαθητές σας θα επιστρέψουν στο σχολείο ή ακόμα και σε online μαθήματα, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, μπορεί να είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να μιλήσουν Αγγλικά. Δε θα αποτελεί έκπληξη αν κάποιοι απ'αυτούς έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  • Σκεφτείτε με ποιον συνεργάζονται καλύτερα οι μαθητές σας. Για παράδειγμα, θα προτιμήσουν τη συνεργασία με ένα στενό τους φίλο ή με κάποιον που εμπιστεύονται και με τον οποίο νιώθουν ασφαλής.
  • Αναζητήστε παιχνίδια και δραστηριότητες, όπου οι μαθητές μπορούν να μιλήσουν ανά δύο, σε ζευγάρια. Αυτό δε θα τους τρομάξει τόσο, όσο το να μιλούσαν μπροστά σε ολόκληρη την τάξη.
  • Καθώς τους παρακολουθείτε να μιλάνε, κρατήστε σημειώσεις για τα σημεία που θέλετε σχολιάσετε. Προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά, καθώς σχολιάζετε την επίδοσή τους.
  • Βρείτε χρόνο για μια χαλαρή άσκηση στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος. Πολλές από αυτές τις διασκεδαστικές ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την εξάσκηση στο speaking, επομένως θα ενθαρρύνουν πραγματικά τους μαθητές σας. Δείτε τη νέα μας συλλογή με ασκήσεις ''προθέρμανσης'' και βρείτε ιδέες.

Καλή επιτυχία και να θυμάστε, είναι πάντα καλό να συνεχίζετε να μιλάτε!


Οι μαθητές μου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύτηκαν πολύ με τη διακοπή των μαθημάτων. Πώς μπορώ να τους βοηθήσω;

Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ίσως να δυσκολεύτηκαν περισσότερο με τη διακοπή των μαθημάτων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τους βοηθήσετε στην επιστροφή τους στα μαθήματα Αγγλικών.

Προσπαθήστε να καθιερώσετε ξανά μια ρουτίνα για να τους βοηθήσετε να προσαρμοστούν ταχύτερα και εξηγήστε τους τυχόν αλλαγές και γιατί είναι απαραίτητες. Δημιουργήστε τους μια αίσθηση δομής, θέτοντας εφικτούς στόχους σε κάθε μάθημα, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με τον μακροπρόθεσμο στόχο μιας εξέτασης.

Η καλή επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Εάν είναι δυνατόν, συζητήστε μαζί τους κατ' ιδίαν, ώστε να καταλάβετε πώς νιώθουν και προσπαθήστε να κατευνάσετε τις ανησυχίες τους. Είναι επίσης σημαντικό να επικοινωνείτε με τους γονείς τους.

Ενθαρρύνετε τη συνεργασία σε δυάδες ή σε ομάδες, δίνοντάς τους ρόλους στους οποίους θα αξιοποιούν στο έπακρο τα δυνατά τους σημεία.

Σκεφτείτε τις δυσκολίες τους όταν τους αναθέτετε μια εργασία για το σπίτι, π.χ. ένας δυσλεκτικός μαθητής θα προτιμούσε να δημιουργήσει ένα βίντεο ή podcast αντί για γραπτό κείμενο.

Βοηθήστε τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με ασφάλεια, π.χ. γράφοντας ιστορίες ή χρησιμοποιώντας flashcards με συναισθήματα ή ενθαρρύνοντάς τους να διατηρήσουν ένα ημερολόγιο εκμάθησης (γραπτό ή σε μορφή βίντεο/ήχου).

Γιορτάστε την επιτυχία. Κοιτάξτε τους στόχους που είχατε θέσει, ώστε να γνωρίζουν τι έχουν πετύχει.

Συναισθηματική υποστήριξη μαθητών


espa